Κορωνοϊός: Αυτές τις ηλικιακές ομάδες «χτυπά» ο ιός στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αυτές τις ηλικιακές ομάδες «χτυπά» ο ιός στην Ελλάδα

Ο ιός προτιμά τις παραγωγικές ηλικίες στην Ελλάδα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η χώρας μας μετρά 40 θανάτους από τον φονικό ιό ενώ τα κρούσματα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1.000. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είναι καθησυχαστικός όσον αφορά την πορεία του ιού στην Ελλάδα. Τονίζει μάλιστα ότι η καμπύλη στην χώρα μας είναι σε καλύτερη κατάσταση από της Ιταλίας και της Ισπανίας που «θερίζονται» από τον ιό.

Όπως έχει τονιστεί οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που έχουν μεγάλο θνησιμότητας ως προς τον ιό. Ωστόσο όπως φαίνεται από τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κορωνοϊός στην Ελλάδα φαίνεται να «προτιμά» τις πιο παραγωγικές ηλικίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι άνθρωποι ηλικίας 40-64 ετών γίνονται στόχοι του ιού σε ποσοστό 47,2% ενώ ακολουθεί η ομάδα 18-39 σε ποσοστό 26,8%. Οι άνθρωποι ηλικία άνω των 65 ετών πλήττονται σε ποσοστό 23%, ενώ σε ιδανικές συνθήκες το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι κάτω από 10%.

Οι ανήλικοι που φέρονται να είναι οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού πλήττονται λιγότερο. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μολύνονται σε ποσοστό 2,9% αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι εξετάζονται πολύ πιο σπάνια αφού κατά κανόνα περνούν πιο ήπια τη νόσο.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της νόσου, στην περιφερειακή ενότητα Αθηνών καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα με 641. Ακολουθούν η Ανατολική Αττική, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Ηλεία αλλά και η Καστοριά. Μάλιστα η πόλη της Μακεδονίας καταγράφει κρούσμα σε ποσοστό άνω του 50% ανά 100.000 πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα στους νομούς Δράμας, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Κορίνθου και Χίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.