Υπάρχουν ελάχιστα στην Ελλάδα: Το μηχάνημα που νικάει τον κορωνοϊό και σώζει ζωές

Υπάρχουν ελάχιστα στην Ελλάδα: Το μηχάνημα που νικάει τον κορωνοϊό και σώζει ζωές

Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει όσα χρειάζονται

Σε αυτή τη μάχη με τον κορωνοϊό οι επιστήμονες χρειάζονται τα καλύτερα δυνατά όπλα. Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα για τον κορωνοϊό, το οποίο θα χρειαστούν εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Περίπου 20% των ασθενών με κορωνοϊό χρειάζονται νοσηλεία, 5% χρειάζονται Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και περίπου 1% χρειάζεται πολύ εντατική φροντίδα, με μηχανήματα όπως μηχανικοί αναπνευστήρες ή Συσκευές “εξωσωματικής μεμβράνης οξυγόνωσης” ECMO. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που πραγματικά σώζει ζωές.

Το ECMO είναι μια εξωσωματική τεχνική παροχής παρατεταμένης καρδιακής και αναπνευστικής υποστήριξης σε άτομα των οποίων η καρδιά και οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου ή αιμάτωσης για να κρατηθούν στη ζωή.

Ο λόγος που στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα, δεν είναι η τιμή τους αλλά επειδή χρήζουν ειδικού χειρισμού. Δηλαδή, δεν υπάρχουν αρκετά άτομα εκπαιδευμένα να χειρίζονται αυτόν τον εξοπλισμό.

Για να γίνει αντιληπτό το νούμερο, ας υποθέσουμε ότι σε μια χώρα νοσούν 100.000 πολίτες. Οι 1000 από αυτούς θα χρειαστούν τα συγκεκριμένα μηχανήματα που δεν υπάρχουν. Έχουμε όμως ειδικούς φρουρούς οπότε μικρό το κακό…

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.