Επιτέλους, ο Κυριάκος έκανε το προφανές…

Επιτέλους, ο Κυριάκος έκανε το προφανές...

Και ίσως να άργησε κιόλας...

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, και μάλλον δε θα απείχε αυτή του η τοποθέτηση και πολύ από την πραγματικότητα: η κατάσταση στην Λέσβο και τη Χίο μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είναι όσο έκρυθμη δεν πάει και η ανησυχία αυξάνεται με κάθε λεπτό που περνάει.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες όχι απλά δεν στέφθηκε από επιτυχία, αλλά προκάλεσε την οργή των κατοίκων των δύο νησιών, φτάνοντας στο σημείο να έχουμε ακόμα και ξυλοδαρμό των ΜΑΤατζήδων, όπως είδαμε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης (26/2).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, έχει χαθεί κάθε έλεγχος και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να κλιμακωθούν ακόμα περισσότερο τα επεισόδια, με άγνωστες (και απευκταίες) συνέπειες για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως φτάσαμε στο σημείο να βγουν όπλα- κι αυτό δεν είναι ποτέ καλός οιωνός…

Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στο γενικότερο χάος που δημιουργήθηκε;

Έστω και με καθυστέρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την σωστή απόφαση: μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου και παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη, αλλά και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε ν’ αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Λέσβο και την Χίο το πρωί της Πέμπτης (27/2), καθώς διαπιστώθηκε πως η κατάσταση έφτασε στο… απροχώρητο.

Εδώ, φυσικά, δεν εξετάζουμε το ποιος από τις δύο «πλευρές» έχει δίκιο ή άδικο- δεν είναι καν αυτό το ζητούμενο. Το φλέγον ζήτημα είναι το να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και η απόφαση του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας ήταν κομβικής σημασίας.

Το να δέρνουν οι αστυνομικοί τους κατοίκους του νησιού και το αντίστροφο είναι, όπως και να το κάνουμε, μια αποκρουστική εικόνα.

Εν προκειμένω, έστω και ελαφρώς αργά, ο Κυριάκος αποφάσισε ορθώς…

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.