Η απάντηση της Ελλάδας στην ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας
Μάχη με το χρόνο ώστε να αξιοποιηθούν οι Έλληνες επιστήμονες και να πάρει μπροστά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Ο σχεδιασμός όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο αναλυτικό ρεπορτάζ του newpost έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει η απόφαση της Ελληνικής πολιτείας ώστε να προχωρήσει σε πρώτη φάση η κατασκευή του «πιλοτικού» μοντέλου και στη συνέχεια η μαζική παραγωγή.
Τα απαραίτητα κονδύλια μπορούν να εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Το μη επανδρωμένο με δυνατότητα να φέρει όπλα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να καλύψει το έδαφος που κέρδισαν οι γείτονες την τελευταία δεκαετία.
Πίσω από το πρότυπο UCAV κρύβεται η ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία κατασκεύασε και το MPU RX-4,το μη επανδρωμένο το οποίο παρουσιάστηκε στην τελευταία ΔΕΘ.
Η ομάδα διπλωματούχων μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ εργάζεται εντατικά αλλά και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο project. Το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει ελεγχθεί μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια.
Το Ελληνικό μη επανδρωμένο δεν θα είναι ελικοφόρο αλλά θα χρησιμοποιεί κινητήρα jet ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητα που θα φτάνει έως και τα 0,7 mach ενώ τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αναπτύσσουν ταχύτητες το πολύ έως 250 χιλιόμετρα την ώρα.