Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες

Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες

Πότε θα εκδοθούν.

Το μοντέλο που ακολούθησε η Εσθονία είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά την έκδοση των νέων ταυτοτήτων εντός του 2021, όπως είπε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019. Ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή. Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει στους πολίτες η αλλαγή των ταυτοτήτων και εμφανίστηκε βέβαιος ότι αν διαπιστώσουν ότι διευκολύνει τη ζωή τους, τότε θα το δεχθούν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.