Θεσσαλονίκη: Το δημοτικό συμβούλιο «ξηλώνει» έργο του Μπουτάρη

Ξέσπασε ο Μπουτάρης: «Θέλετε να πεθάνω εδώ;»

65.000 «ζημιά» για τον Δήμο.

«Φρένο» στο έργο της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που είχε εγκρίνει ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, επιθυμεί το νέο δημοτικό συμβούλιο υπό διοίκηση Ζέρβα.

Το θέμα εισήγαγε εκτάκτως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης ζητώντας από το Σώμα να αποφασίσει εκ νέου εάν το έργο θα γίνει κανονικά ή θα λυθεί η σύμβαση του δήμου με τον εργολάβο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου που έχει υπογραφεί σε περίπτωση ματαίωσής του προβλέπεται ρήτρα 5% επί του συνολικού προϋπολογισμού του (1.350.000 ευρώ), δηλαδή, περίπου 65.000 ευρώ η οποία και θα πρέπει να καταβληθεί στον εργολάβο. Πέραν, όμως, από τη ρήτρα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο εργολάβος να προσφύγει και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσει πολλαπλάσια αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη. Σύμφωνα με τον Κυριαζίδη, όταν ψηφίστηκε το έργο, η σχετική εισήγηση λάμβανε υπόψη ότι θα είχε ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

«Η αποκεντρωμένη αν και έχει εγκρίνει την πεζοδρόμηση ζητεί για να εκδώσει άδεια κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τροποποίηση του ρυμοτομικού, το οποίο δεν έχει γίνει και απαιτείται 1,5 χρόνος για να γίνει. Παράλληλα, είναι ένα έργο το οποίο θα πραγματοποιηθεί με χρήματα από το δάνειο της ΕΤΕΠ που χρηματοδοτεί έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Στο συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό. Και τρίτον θα δημιουργηθεί από την πεζοδρόμηση κυκλοφοριακό κομφούζιο», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Κυριζίδης.

«Αυτό που γίνεται είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Έρχεται σε δημοτικό συμβούλιο εισήγηση αντιδημάρχου χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση από τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η αντιπολίτευση θα πρέπει να «πυρπολήσει» σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο. Και αυτό που κάνει ο κ. Ζέρβας είναι το λιγότερο ντροπή. Στηλίτευε την διοίκηση Μπουτάρη ότι φέρνει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και ο ίδιος φέρνει στο Σώμα ένα τόσο σοβαρό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς επί διοίκησης Μπουτάρη.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης Ανδρέα Κουράκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε ψηφίσει την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας το 2011 όταν και πρωτοήρθαν οι πρώτες μελέτες στο δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανάπλαση της Αγίας Σοφίας εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τα περασμένα χρόνια επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, με τον τέως δήμαρχο να υπογράφει τη σχετική σύμβαση με τον εργολάβο λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, τον περασμένο Αύγουστο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.