Τέλος εποχής: Γιατί κατεδαφίστηκε το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα»

Τέλος εποχής: Γιατί κατεδαφίστηκε το θρυλικό «Αυγό του Κόκκορα»

Το θρυλικό στέκι της Κυψέλης

Η πικρή μοίρα των πραγμάτων… Ενας σωρός από μπάζα βρίσκεται από χθες στη θέση ενός από τα δημοφιλέστερα καταφύγια για τους ξενύχτηδες της Αθήνας, στην Κυψέλη.

Το «Αυγό του Κόκκορα» μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δίνοντας μεταμεσονύκτια στέγη και τροφή σε καλλιτέχνες και πολιτικούς. Από τις σάλες του κτίσματος που γκρεμίστηκε την Τρίτη (10/9) «πέρασε όλο το θέατρο», θυμάται με νοσταλγία ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Γρέβιας.

Εξιστορεί στο Ethnos περιστατικά από τα αμέτρητα ξενύχτια και το κυνηγητό με την αστυνομία που ερχόταν να κάνει έλεγχο καθώς τα χρόνια εκείνα απαγορευόταν η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μετά τις 2 τα ξημερώματα. Αλλωστε, πάνω σε αυτήν ακριβώς την απαγόρευση στηρίχθηκε και η επιτυχία του μαγαζιού που κατάφερνε να την παρακάμπτει λειτουργώντας με το φως των κεριών.

«Η ιδέα ξεκίνησε λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1977, όταν είχα ανοίξει ένα μικρό υπόγειο μπαράκι με φαγητό στην οδό Χέυδεν, κοντά στην Πλατεία Βικτωρίας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γρέβιας. «Τότε είχε πρωτοεπιβληθεί η υποχρεωτική λήξη λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων μετά τα μεσάνυκτα για λόγους οικονομίας στην ενέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ολόκληρος κόσμος που τελείωνε τη δουλειά του εκείνη την ώρα, κυρίως οι καλλιτέχνες δηλαδή, να μην βρίσκουν κάπου να φάνε, να χαλαρώσουν, να πουν τα δικά τους».

Ετσι, το 1982, ο Νίκος Γρέβιας από την Αρτα αποφάσισε και άνοιξε το πρώτο «Αυγό του Κόκκορα», στην οδό Σποράδων, ακριβώς πίσω από την Δημοτική Αγορά της Κυψέλης που λειτουργούσε ακόμη κανονικά:

«Ανοίγαμε στις 8 το βράδυ και εξυπηρετούσαμε έως τις 8 το πρωί. Την ώρα της απαγόρευσης, σβήναμε όλα τα φώτα και ανάβαμε τα κεράκια. Λίγο πριν τα μεσάνυκτα άρχιζε η κοσμοπλημμύρα και κορυφωνόταν όταν έκλειναν τα μπουζούκια.

Στα τραπέζια χωρούσαν το πολύ 90 άτομα και οι θαμώνες περίμεναν στην ουρά μέχρι να αδειάσει κάποια θέση. Μέσα στον κόσμο που περίμενε, μπορούσες να δεις από άγνωστους τότε καλλιτέχνες και τους φίλους τους, έως διάσημους ηθοποιούς, βουλευτές και υπουργούς που έρχονταν να απολαύσουν την περίφημη κοκκορόσουπά μας και τα άλλα εδέσματα».

Είκοσι πέντε χρόνια, από το 1982 έως το 2007, λειτούργησε το «Αυγό του Κόκκορα» στην οδό Σποράδων της Κυψέλης. Χρόνια ανεμελιάς και ξεφαντώματος σε μια γειτονιά που ήταν τότε ακόμη γεμάτη νυκτερινά κέντρα. Η ξενυχτο-απαγόρευση καταργήθηκε κάποια στιγμή, οι πιάτσες διασκέδασης άρχισαν να μετακινούνται σε άλλες γειτονιές ενώ άρχιζαν να φαίνονται στον ορίζοντα τα σημάδια της οικονομικής κρίσης.

«Από την Κυψέλη φύγαμε το 2007 όταν είχε γίνει αφόρητο πλέον το πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων. Μεταφερθήκαμε αρχικά στην παραλία και τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε χάρη στην αγάπη του κόσμου στο Μεταξουργείο. Η ζωή συνεχίζεται αλλά δεν σας κρύβω ότι σήμερα που έμαθα ότι γκρεμίστηκε το πρώτο μας στέκι, ένιωσα μεγάλη συγκίνηση», λέει ο κ. Γρέβιας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.