Νέα τιμολόγια ΔΕΗ: Τι θα ισχύσει τελικά με την έκπτωση του 10%

ΔΕΗ: Καταργείται η έκπτωση του 10% για τους συνεπείς πελάτες

Από 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια.

Στόχο να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδά της να διατηρηθεί και να εκσυγχρονιστεί η πολιτική επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο ο καταναλωτής και να διατηρηθεί ικανό «μαξιλάρι» στο ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς έχουν τα νέα μέτρα της ΔΕΗ.

Τα νέα τιμολόγια έρχονται από την 1η Σεπτέμβρη, με τους καταναλωτές να καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα στις χρεώσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15%, ενώ θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.

Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%). Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πεί ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα αναμένεται να πάει παρακάτω. Η όποια αλλαγή στο θέμα αυτό θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.