Αμερικανός ορειβάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατάβασης από το Έβερεστ,
Με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών ή των αγνοουμένων ορειβατών στο υψηλότερο βουνό του κόσμου να ανέρχεται σε τουλάχιστον 9, στην οδό του Νεπάλ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ορειβατικής περιόδου.
Ο 61χρονος Κρίστοφερ Τζον Κάλις σκαρφάλωσε το πρωί στην κορυφή, σε ύψος 8.850 μέτρων ακολουθώντας τη διαδρομή Southeast Ridge, όμως πέθανε αιφνιδίως στο South Col κατά την κατάβαση από την κορυφή αυτή, είπε ο Μίρα Ασάρια, αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.
Οι αρχές δεν διευκρίνισαν από ποια περιοχή των ΗΠΑ ήταν ο ορειβάτης. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Η τεράστια συμφόρηση έχει προκαλέσει ανησυχίες τα τελευταία χρόνια, μετά και την την μείωση των τιμών από εταιρείες πεζοπορίας του Νεπάλ που προσφέρουν πακέτα για το Εβερεστ στη μισή τιμώ από τα αντίστοιχα ξένων εταιρειών.
Ο υπερπληθυσμός στην κορυφή τη φετινή σεζόν – ο χειρότερος από το 2012 – έχει επιδεινωθεί από τον άστατο καιρό, γεγονός καθώς τον Μάιο υπήρχαν μόνο πέντε πιθανές ημέρες ανάβασης μέχρι σήμερα. Αυτό είχε προκαλέσει τη συγκένρωση εκατοντάδων αναρριχητών σε αρκετά διαβόητα σημεία του βουνού όπου μπορεί να περνάει μόνο ένας κάθε φορά.
Ο Αλαν Αρνέτ, ο οποίος καταγράφει κάθε εποχή του Εβερεστ στο ιστολόγιό του, περιέγραψε τις συνθήκες ως τρελές. «Το 2019, ακούμε ιστορίες φρίκης στην κορυφή, με την αναμονή να φτάνει 10, 12, ακόμα και 14 ώρες. Και λόγω της κίνησης, η επιστροφή παίρνει μέχρι και έξι ώρες, κάνοντας συνολικά την διάρκεια της ανάβασης και κατάβασης να διαρκεί 20 ώρες – αυτό είναι τρελό».
Ο Κέντον Κουλ, ο οποίος ανέβηκε στο Εβερεστ στις 16 Μαΐου για 14η φορά, καθοδηγώντας έναν πελάτη, είπε στον Guardian ότι υπήρχαν δύο αλληλεπικαλυπτόμενα ζητήματα: η αυξανόμενη δημοφιλία του Εβερεστ στους Ινδούς και Κινέζους αναρριχητές και η μειωμένη εμπειρία εκείνων που ασχολούνται με το βουνό – το οποίο κάποτε θεωρείτο κατάλληλο μόνο για την ελίτ».