Η τηλεόραση αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές κοινωνικής μάθησης. Σε ότι αφορά όμως τα παιδιά μας τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά ακόμα και δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι παιδιά ηλικίας από 2 έως 4 ετών παρακολουθούν τηλεόραση καθημερινά πάνω από 4 ώρες. Μάλιστα το ¼ από αυτά έχει τηλεόραση στο παιδικό του δωμάτιο. Ο ΟΗΕ στη σύμβαση του για τα δικαιώματα του παιδιού αναγνωρίζει την σημασία των ΜΜΕ στην ενημέρωση, όμως προτρέπει τα συμβαλλόμενα κράτη να «ευνοούν την επεξεργασία κατάλληλων κατευθυντήριων αρχών που να προστατεύουν το παιδί από την ενημέρωση και το υλικό που βλάπτει την ευημερία του». Η σύμβαση αυτή έχει ψηφιστεί και στην Ελλάδα.
Υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας χωρίς ταυτόχρονα να γινόμαστε αφοριστικοί με το θέμα της τηλεόρασης. Οι κατευθυντήριες μας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Άλλωστε όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο δύσκολα συγκεντρώνεται σε κάτι.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για προστατεύσετε τα παιδιά σας και να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση ως μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
– Αποφύγετε την τηλεόραση μέσα στο παιδικό δωμάτιο
– Περιορίστε το χρόνο που βλέπει τηλεόραση το παιδί και αξιοποιήστε τον διαβάζωντας μαζί ή παίζοντας με όλην την οικογένεια.
– Προσπαθήστε να βλέπετε μαζί τηλεόραση προκειμένου να συζητάτε αυτό που είδατε στην τηλεόραση προεκιμένου να αναπτύξετε την κριτική του ικανότητα.
– Επιλέξτε προγράμματα για το παιδί σας κατάλληλα για την ηλικία του και ελέγξε την ποιότητα των προγραμμάτων που βλέπει.
– Αποφύγετε την τηλεόραση ως επιβράβευση επειδή για παράδειγμα το παιδί σας έφαγε όλο του το φαγητό!
– Δώστε μεγαλύτερη προσοχή σε παιδιά ηλικίας 2,3 ετών που η φαντασία με την πραγματικότητα μπερδεύεται και δεν είναι διακριτή.
– Μην ανοίγετε την τηλεόραση χωρίς λόγο και μην “παρκάρετε” το παιδί σας μπροστά στην τηλεόραση απλά και μόνο για να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού σας.
Είναι λοιπόν αποκλειστικά στο χέρι του γονιού για τον αν θα χρησιμοποιήσει την τηλεόραση ως μια κακή baby siter ή αν θα την “εκμεταλλευτεί” προκειμένου να ενημερώσει και να ψυχαγωγήσει με μέτρο το παιδί του.
Πηγή: all4mama.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.