Tο παιδί μου, μου αντιμιλάει: 6 tips για να το αντιμετωπίσετε!

Tο παιδί μου, μου αντιμιλάει: 6 tips για να το αντιμετωπίσετε!

Όσο απογοητευτική κι αν μοιάζει πολλές φορές μια οργισμένη απάντηση του παιδιού μας, υπάρχουν τρόποι να λύσουμε αυτόν τον δύσκολο γρίφο, αρκεί η δική μας απάντηση στη συνέχεια να είναι προσεκτική.

Τα δύο απαραίτητα όπλα μας; Η ηρεμία και ο σεβασμός.

1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Μερικά παιδιά έχουν ιδιαίτερη ικανότητα να φέρνουν τους γονείς τους εκτός εαυτού. Και είναι πραγματικά πολύ δελεαστικό, όταν ένα 5χρονο φωνάζει στον γονιό του «δεν θα μου πεις εσύ τι να κάνω», εκείνος να ανταπαντήσει «εννοείται ότι εγώ θα σου πω». Όταν όμως ο γονιός καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία και τον τόνο της φωνής του, το παιδί θα πάρει το παράδειγμα ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφέρεται.

2.Πάρτε το χρόνο σας

Εξαιτίας της προνομιακής θέσης του γονιού, είναι πολύ εύκολο μια λογομαχία με το παιδί να καταλήξει σε τιμωρία, φωνές, ακόμη και ξύλο. Αν δεν θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας ότι η λογομαχία και η βία είναι ο σωστός τρόπος για να λύνονται οι όποιες διαφορές, αποφύγετε να απαντήσετε προτού μπορέσετε να το κάνετε με ηρεμία και νηφαλιότητα.

3.Βρείτε τα αίτια

Ο εκνευρισμός του παιδιού σας μετά το σχολείο ή τις εξωσχολικές του δραστηριότητες είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του; Αναρωτηθείτε αν το παιδί σας έχει την τάση να είναι πιο οξύθυμο όταν δεν έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες και προσπαθήστε να του παρέχετε ένα ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον χωρίς πολλές εντάσεις.

4.Δώστε και ζητήστε σεβασμό

Το να εκφράζει το παιδί σας τη γνώμη του γύρω από ένα θέμα είναι θετικό. Γι’ αυτό και οι γονείς οφείλουν να προτρέπουν το παιδί τους να εκφράζεται, ζητώντας ωστόσο σεβασμό στον τρόπο θα γίνεται αυτό. Δώστε έμφαση στο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ακούσετε το παιδί σας σε ό,τι κι αν σας λέει, αν αυτό δεν γίνεται με ήρεμο και σεβάσμιο τρόπο. Το ίδιο ωστόσο κάντε κι εσείς. Οι πράξεις σας είναι άλλωστε το ισχυρότερο μήνυμα που θα λάβει ποτέ το παιδί σας.

5.Δείξτε του ότι το ακούτε

Μόλις και οι δύο έχετε πλέον ηρεμήσει, δώστε στο παιδί σας την αμέριστη προσοχή σας. Δώστε του να καταλάβει ότι όταν εκείνο μιλάει με ηρεμία, νηφαλιότητα και σεβασμό, εσείς είστε εκεί για να το ακούσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα πρέπει να συμφωνείτε. Θα κάνει όμως το παιδί σας να καταλάβει ότι σέβεστε την άποψή του.

6.Κοιτάξτε με τα μάτια του παιδιού σας

Τι του αρέσει να βλέπει στην τηλεόραση; Πολλές εκπομπές απεικονίζουν παιδιά να φέρονται αγενώς απέναντι στους γονείς τους. Κι αυτό μπορεί να είναι καλό για την κωμωδία, δεν είναι όμως για την αληθινή ζωή, αν το παιδί σας επηρεάστηκε και αποφάσισε να «ξεσηκώσει» αυτή τη συμπεριφορά

Πηγή: all4mama.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.