Σκληρή κριτική στην Άγκυρα.
Να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου, προέτρεψαν την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, αλλά η Άγκυρα είπε στους συμμάχους της ότι θα προχωρήσει, γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον εξέφρασαν την αντίθεσή τους, καθώς το Σαββατοκύριακο το τουρκικό πλοίο «Fatih» («Πορθητής»), άρχισε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Καλούμε επειγόντως την Κύπρο να απέχει από οποιαδήποτε τέτοια παράνομη πράξη, στην οποία η Ε.Ε. θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών.
«Αυτή η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει παρά τα διαβήματα. «Θα προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εντός της υφαλοκρηπίδας μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων», σημείωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις.
«Η στάση της Τουρκίας προκύπτει καθώς απομακρύνεται από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και προσεγγίζει περαιτέρω τον απολυταρχισμό και τη Ρωσία», εκτιμά η EUobserver. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αγνοήσει τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να σταματήσει τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια των πολιτικών αντιπάλων του. Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα χιλιάδων, όντας η μόνη χώρα που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία της λεγόμενης «ΤΔΒΚ».
Επίσης, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει ότι η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί δική της θαλάσσια ζώνη, και τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, απέτρεψε με πολεμικά της σκάφη κυπριακές δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή (03/05) ότι έχει φέρει ένα δεύτερο πλοίο γεώτρησης, το «Yavuz», που θα εργαστεί δίπλα στο «Fatih», καθιστώντας δυσοίωνες τις προοπτικές επίλυσης της διένεξης.