Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το Μάτι: Οι κάτοικοι καίγονταν και οι αρμόδιοι τους έλεγαν να κάνουν υπομονή (ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το Μάτι: Οι κάτοικοι καίγονταν και οι αρμόδιοι τους έλεγαν να κάνουν υπομονή (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απίστευτο αλαλούμ και μερικούς από τους δραματικούς διαλόγους αποκαλύπτει απόψε ο Αλέξης Παπαχελάς στον ΣΚΑΪ μέσα από τα ντοκουμέντα εκείνου του δραματικού απογεύματος της 23ης Ιουλίου.

Τηλεφωνήματα και επικοινωνίες την ώρα της κρίσης, την ώρα που η φωτιά είχε αρχίσει να «καταπίνει» το Μάτι. Τηλεφωνήματα με κατοίκους να φωνάζουν ότι καίγονται και τους «αρμόδιους» να τους απαντούν: «Κάντε υπομονή». Με ανθρώπους σε καίριες θέσεις που έπρεπε να διαχειρίζονται την κρίση και να μην ξέρουν ποιος έχει ποια αρμοδιότητα.

«Η Πυροσβεστική απέκρυψε από τον Εισαγγελέα την πλέον καθοριστική για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέττα και Μάτι εγκληματική παράλειψή της». Αυτό καταγγέλλει ο Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός και Ειδικός Ερευνητής Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της απέκρυψε, μεταξύ άλλων σκόπιμα από τη σχετική δικαστική έρευνα, την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και στη συνέχεια στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκρουρμπάτσης, από τις 17 Αυγούστου 2018 στην Προκαταρκτική Τεχνική Έκθεσή του, είχε επισημάνει ότι την ημέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς (23 Ιουλίου 2018) δεν υπήρξε εναέρια επιτήρηση στην Αττική.

Και εξηγεί ότι αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν ενημερωθεί με ακριβή και σωστό τρόπο οι αρμόδιοι φορείς και θα υπήρχε ορθή αρχική πληροφόρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν την άφιξή τους και η ασφαλής κινητοποίηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα ο έλεγχος της φωτιάς. Και από αυτό -σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπάτση- «καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό και καθοριστικό ρόλο πάντα σε επιχειρησιακό επίπεδο και μάλιστα σε επίπεδο πρόληψης πυρκαγιών παίζει η οργάνωση εναέριας επιτήρησης (περιπολιών) με εναέρια μέσα και ειδικότερα με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης, δηλαδή με εκείνα τα κρατικά πτητικά μέσα, τα οποία σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα και αεροπυρόσβεση στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς».

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.