Πέντε tips για να γίνει… παιχνίδι το πασχαλινό ταξίδι με το παιδί

Πέντε tips για να γίνει... παιχνίδι το πασχαλινό ταξίδι με το παιδί

Οι ημέρες που περιμένουμε όλοι με τεράστια ανυπομονησία είναι πλέον μια ανάσα μακριά!

Το Πάσχα έφτασε και αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα ξεκινούν οι διακοπές, οι άδειες και οι εκδρομές! Οι περισσότεροι έχουμε κάπου ένα χωριό, ένα πατρικό ή και μια παρέα με την οποία θα περάσουμε τις γιορτές, κατά προτίμηση σε κάποια εξοχή! Άλλοι προτιμούν την θάλασσα και ετοιμάζονται… να σαλπάρουν! Πάντως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού και εσύ προφανώς ετοιμάζεσαι να πακετάρεις τα υπάρχοντα όλης της οικογένειας, να φορτώσεις τα παιδιά στο αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο (ή και το πλοίο) και να κηρύξεις έτσι την έναρξη των ανοιξιάτικων διακοπών! Μιλώντας, όμως, για παιδιά, έχεις προνοήσει ώστε να είναι το φετινό ταξίδι σας όσο πιο εύκολο, άνετο και χαλαρό γίνεται; Άλλωστε, ως μητέρα γνωρίζεις καλά πως σε μια εκδρομή με τα παιδιά πολλά μπορούν να προκύψουν από εκεί που δεν τα περιμένεις!

Γι’ αυτό και παρακάτω θα βρεις μερικά σωτήρια tips για το ταξίδι με τα παιδιά, ώστε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο… την διαδρομή!

Tip #1: Βοήθησέ τα να απασχοληθούν
Πρωταρχικός στόχος για τα παιδιά είναι να βρουν κάτι ενδιαφέρον κατά την διάρκεια του ταξιδιού και έτσι να καταφέρουν να παραμείνουν ήρεμα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους παρέχεις στοιχεία που τα διασκεδάζουν και τα κάνουν να αισθάνονται οικεία και ασφαλή μαζί τους. Για παράδειγμα, το αγαπημένο του βιβλίο ή μερικά από τα παιχνίδια που λατρεύουν είναι απαραίτητα σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, μπορείτε να παίξετε παρέα κάποιο παιχνίδι (εφόσον δεν είσαι η οδηγός του αυτοκινήτου ή πετάτε με το αεροπλάνο), ώστε να υπάρχει καλύτερη αλληλεπίδραση και να μην βαρεθούν.

Tip #2: Η άνεση είναι το παν
Βασικός παράγοντας στον τρόπο που θα αντιδράσουν τα παιδιά στην διάρκεια ενός ταξιδιού είναι το πόσο άνετα νιώθουν στο κάθισμά τους. Και ενώ ένα πολύωρο ταξίδι με το αυτοκίνητο θα είναι πάντα μεγάλο challenge, ωστόσο η κατάλληλη στάση σώματος με ελευθερία κινήσεων είναι απαραίτητα στοιχεία για να βοηθήσουν την κατάσταση. Επομένως, φρόντισε τα παιδιά να είναι σωστά δεμένα στο καρεκλάκι ή το κάθισμά τους, χωρίς να πιέζονται από ιμάντες, αλλά την ίδια στιγμή να είναι σταθερά. Αφαίρεσε τον βαρύ ρουχισμό που τα κάνει να δυσανασχετούν και προσπάθησε να ανταποκριθείς στις ανάγκες τους με συχνές στάσεις (αυτοκίνητο) ή μια αγκαλιά (αεροπλάνο).

Tip #3: Φέρε μαζί σου τα κατάλληλα props
Όπου props, βλέπε κουβερτάκι ή σεντονάκι. Και αν αναρωτιέσαι για ποιον λόγο, σου έχω δύο! Πρώτον, αν είστε στο αεροπλάνο, μπορείς να απλώσεις το ύφασμα στο κάθισμά του πριν καθίσει, ώστε να νιώθεις ασφαλής πως όποιο φαγώσιμο πέσει στο κάθισμα και τελικά καταλήξει στο στόμα των μικρών σου, τουλάχιστον δεν θα μεταφέρει μαζί του δεκάδες μικρόβια. Αν είστε, όμως, στο αυτοκίνητο, θα σου χρειαστεί για να σκεπάσεις τα παιδιά όταν χαλαρώσουν και να τα διατηρήσεις ζεστά, αφού δεν θα φορούν τα μπουφάν τους.

Tip #4: Μην ξεχνάς τα σνακ
Τα παιδιά πεινάνε ανά πέντε λεπτά. Και βαριούνται ακόμη συχνότερα. Και ο συνδυασμός αυτών των δύο καταστάσεων φέρνει εκνευρισμό! Καλύτερα, λοιπόν, να καλύψεις την βασική ανάγκη της πείνας, έχοντας μαζί σου μερικά από τα σνακ που απολαμβάνουν τα μικρά σου! Φρόντισε μόνο να είναι εύκολες, μικρές μπουκίτσες, που δεν θα δυσκολέψουν τα παιδιά, ούτε θα τα θέσουν σε κίνδυνο!

Tip #5: Άφησέ τα να φτιάξουν μόνα τους τις τσάντες τους
Η συμμετοχή των παιδιών στην διαδικασία της προετοιμασίας τα κάνει να αισθάνονται αναπόσπαστα μέρη και ενεργά μέλη στο ταξίδι και έτσι νιώθουν πιο άνετα. Ταυτόχρονα, δίνοντάς τους την ελευθερία να φτιάξουν μόνα τους την τσάντα τους (υπό την επίβλεψή σου πάντα), θα μπορέσουν να πάρουν μαζί τους τα παιχνίδια ή τα αντικείμενα που τα κάνουν να νιώθουν ασφαλή και έτσι πιο ήρεμα στην διαδρομή!

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.