Οι πλαστικές μπάλες που εκσφενδονίζονται παντού σε έναν παιδότοπο μπορεί να φτιάχνουν το κέφι του παιδιού, αλλά μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Infection Control διαπίστωσε ότι οι πλαστικές μπάλες που υπάρχουν τόσο στους παιδότοπους όσο και στις κλινικές φυσικοθεραπείας φέρουν άφθονα μικρόβια, μερικά από τα οποία πιθανώς και αρκετά επικίνδυνα για τα παιδιά.
Η ομάδα μελέτης συνέλεξε δείγματα από έξι πισίνες σε κλινικές φυσικοθεραπείας στη Τζώρτζια. Επέλεξαν τυχαία από εννέα έως 15 μπάλες από κάθε κλινική κι έπειτα σάρωσαν ολόκληρη την επιφάνεια κάθε μπάλας για να εντοπίσουν οποιοδήποτε μικρόβιο.
Η ομάδα μελέτης βρήκε 31 είδη βακτηρίων και ένα είδος μύκητα, μερικά εκ των οποίων είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας, τις λοιμώξεις του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, την καρδιακή φλεγμονή και πολλά άλλα.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μικροοργανισμοί υπήρχαν σε όλες τις μπάλες, αν και μερικές είχαν πολύ λίγους. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο ή ανησυχητικό να υπάρχουν μικροοργανισμοί οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι. Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία είναι όταν υπάρχουν πολλά μικρόβια.
«Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που πηγαίνουν το παιδί τους σε παιδότοπους ή μια κλινική φυσικοθεραπείας, ειδικά εάν το παιδί έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα μπορούσαν τότε να ζητήσουν να μην περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης κάποια θεραπεία με αυτές τις μπάλες, αφού δείξαμε με σαφήνεια ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί πάνω σε αυτές που θα μπορούσαν να βλάψουν ένα παιδί με ανοσοανεπάρκεια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dobrusia Bialonska, επίκουρη καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Τζώρτζια των ΗΠΑ.
Αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι όλα τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από τα παιχνίδια τέτοιου είδους που υπάρχουν στους παιδότοπους, σύμφωνα με τη Δρ. Bialonska: «Μιλάμε για παιδιατρικούς ασθενείς φυσικοθεραπείας που μπορεί να έχουν κάποια ανοσολογικά προβλήματα και να είναι πιο ευαίσθητοι. Αν τα παιδιά είναι υγιή, αφήστε τα να παίξουν. Μπορεί, ακόμα και να τα βοηθήσει να «χτίσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Πρέπει, όμως, πάντα να πλένουν τα χέρια τους όταν βγαίνουν από τις πισίνες με τις πλαστικές μπάλες, ειδικά αν πρόκειται να φάνε μετά το παιχνίδι».
Οι πισίνες με τις πλαστικές μπάλας έγιναν πολύ δημοφιλείς κατά τη δεκαετία του 1980 στις ΗΠΑ, όταν άρχισαν να εμφανίζονται σε αλυσίδες εστιατορίων, ενώ η μόδα έφτασε λίγο αργότερα και στην Ελλάδα. Πρόκειται, όμως, για περιοχές παιχνιδιού που συχνά μολύνονται με διαφόρων ειδών μικρόβια, με τους επιστήμονες της μελέτης να θέλουν να διαπιστώσουν πώς μπορούν να συγκριθούν αυτές οι μπάλες με εκείνες που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα φυσικοθεραπειών.
Καταληκτικά, οι ερευνητές τόνισαν ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στην έκταση της μικροβιακής μόλυνσης από κλινική σε κλινική, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών που να ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καθαρίζονται οι μπάλες και ο χώρος της «πισίνας» όταν χρησιμοποιούνται για φυσικοθεραπεία σε δυνητικά ευάλωτα παιδιά.