Επεσήμανε ότι το θέμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος δεν είναι μόνο τουρκικό ζήτημα, αλλά έχει αναχθεί σε διεθνές. «Όλοι ρωτούν ‘θα τους πάρετε, δεν θα τους πάρετε, Παραιτηθείτε, αφήστε τους’ κλπ. Κι εμείς απαντάμε ‘αυτή η δουλειά έχει κλείσει για εμάς, όλα έχουν κανονιστεί. Το αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 ήταν να παραδοθεί τον Ιούλιο, μπορεί όμως να γίνει και νωρίτερα. Η Αμερική συνέχεια προκαλεί», δήλωσε, επικρίνοντας για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ για τη στάση της απέναντι στο θέμα των S-400 και την Τουρκία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ίδια προσέγγιση με την Τουρκία, αλλά «κάποιοι – και καταλαβαίνεται ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι», είπε με νόημα, «μας λένε ότι ‘(οι Ρώσοι) δεν θα σας δώσουν την τεχνολογία τους’. Αλλά η απάντησή μας σε όλους αυτούς είναι ‘τη συμφωνία την έχουμε κλείσει. Όλα είναι γραμμένα. Εμείς κάναμε το βήμα και συνεχίζουμε’».
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι το βήμα αυτό δεν στοχεύει κάποια τρίτη χώρα, παρά μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά ούτε και δίνει το δικαίωμα σε τρίτες χώρες να ανακατεύονται στα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Η Τουρκία με το κράτος της, το έθνος της, είναι μία χώρα που έχει άνευ όρων κυριαρχία. Και δεν την μοιραζόμαστε με κανέναν», τόνισε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, αλλά όλοι το ξεχνούν. «Όταν κάνουν δηλώσεις, γιατί δεν αναφέρονται σε αυτή την πλευρά της Τουρκίας; Γιατί, δηλαδή, το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ να μην έχει ένα ισχυρό αντι-αεροπορικό σύστημα; Αν είστε φίλοι, γιατί προσπαθείτε να μας πετάξετε σε εκατοντάδες, χιλιάδες τάφρους; ‘Δώστε’. Δεν μπορείτε. Τότε ‘δώστε τεχνολογία’. Δεν μπορείτε. Αυτή είναι η φιλία τους. Άρα θα κάνουμε και εμείς αυτό που νομίζουμε», ανέφερε, υποβαθμίζοντας τη δήλωση του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς για τους S-400 και τις αρνητικές συνέπειες που θα σημάνει η παραλαβή τους για την Τουρκία. «Η δήλωση του Μάικ Πενς δεν είναι δεσμευτική. Δεσμευτική ήταν η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Αυτός είναι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, όχι ο Πενς», δήλωσε.
Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έφερε πάλι ως παράδειγμα την Ελλάδα για να στηρίξει τα επιχειρήματά του απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος είναι θετικός και για αγορά Patriot (μαζί με S-400), αλλά οι ΗΠΑ είναι και πάλι αρνητικές. «Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να πάω και να εξηγήσω την κατάσταση ενώπιον των ΗΕ ή αν θέλουν κι εκείνοι να έρθουν, ας έρθουν. Τίποτα δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Στην Ελλάδα υπάρχουν S-300. Και στη Βουλγαρία υπάρχουν. Και στη Σλοβακία υπάρχουν. Γιατί δεν λέτε τίποτα για αυτές; Εσύ αφού δεν έδωσες, τα πήραμε από αλλού. Ακόμη και τώρα, πάλι με τους ίδιους όρους, οι ΗΠΑ δεν δίνουν τους Patriot. ‘Δώστε τους και θα πάρουμε κι από εσάς’, τους λέμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μόνο Patriot; Ας πάρουμε κι από αυτούς, κι από αυτούς ας πάρουμε. Δώστε τους και θα πάρουμε και τους δικούς σας», είπε.