Στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Πότε θα λειτουργήσει

Στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα – Πότε θα λειτουργήσει

Εντός του προσεχούς φθινοπώρου πρόκειται να λειτουργήσει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι ιδιωτικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει στην περιοχή της Ριτσώνας.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, μετά από 13 χρόνια που πέρασαν, µε διάφορους δήµους να ψάχνουν πού και πώς θα φτιάξουν την απαραίτητη εγκατάσταση, το πρώτο Αποτεφρωτήριο έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χτίζεται και µπορεί να λειτουργήσει το ερχόµενο φθινόπωρο στην περιοχή της Ριτσώνας, κοντά στη Χαλκίδα.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠ∆).

Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εύβοιας, µε αποδέκτη την ανώνυµη εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» που εντόπισε οικόπεδο στην περιοχή Μεγάλη Γέφυρα Ριτσώνας του πρώην ∆ήµου Αυλίδας.

Στην αδειοδότηση περιλαµβάνεται το σύνολο των µέτρων που πρέπει να λάβει η επιχείρηση κατά τον σχεδιασµό, την ανέγερση των εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση του µηχανολογικού εξοπλισµού προκειµένου να τηρεί τη νοµοθεσία, να µην ενοχλεί το περιβάλλον και να λάβει άδεια λειτουργίας.

Στην ίδια απόφαση καταγράφεται αναλυτικά και η διαδικασία της παραλαβής της σορού µέχρι την ώρα που θα παραδοθεί στη φωτιά.

Mόνον οι δήµοι µμπορούσαν µέχρι το 2017 να κατασκευάσουν αποτεφρωτήριο. Αλλά τότε η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε το δικαίωµα και σε ιδιώτες, ενώ ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, είχε πει στη Βουλή πως αυτό γίνεται προκειµένου να ασκηθεί πίεση και να ιδρυθεί επιτέλους ΚΑΝ.

Υπολογίζεται πως έως τώρα είναι πάνω από 4.000 οι αποτεφρώσεις Ελλήνων που γίνονται ετησίως στη Βουλγαρία, µε κόστος άνω των 2.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.