Σύμφωνα με τον ''Ελευθερο Τύπο'', δόσεις από 30 ευρώ ως 325 ευρώ το μήνα βγάζει η κυοφορούμενη ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με διάρκεια ως 120 μήνες που αφορά σχεδόν 1,4 εκατομμύρια οφειλέτες σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
Αντάλλαγμα στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση όμως θα είναι η μικρότερη σύνταξη που θα πάρουν όσοι προέρχονται από τα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και των αυτοαπασχολουμένων (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών).
Με τη ρύθμιση και σύμφωνα με την τελική νομοθετική διάταξη που είναι έτοιμη από το υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζεται αναδρομικά το σύστημα εισφορών του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), και όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες στα Ταμεία του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, μέχρι 31/12/2016, επανυπολογίζονται με ποσοστό 26,95% βάσει του εισοδήματος που είχαν δηλώσει οι οφειλέτες στα αντίστοιχα έτη που συσσώρευσαν χρέη στα Ταμεία.
Ελάχιστη χρέωση
Το ελάχιστο ποσό των εισφορών που οφείλεται για τα παρελθόντα, προ του 2017 έτη, θα υπολογιστεί με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, δηλαδή με το εισόδημα των 7.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στις περιόδους (μήνες ή έτη) που οι οφειλέτες δήλωσαν εισόδημα κάτω των 7.800 ευρώ, ή ακόμη και αν δεν υπέβαλαν δήλωση, πλην όμως χρωστούσαν εισφορές ως ενεργοί και μη διαγραμμένοι από τα μητρώα των Ταμείων τους, το ελάχιστο ποσό οφειλής που θα τους χρεωθεί θα είναι 175 ευρώ τον μήνα.
Για μεγαλύτερα εισοδήματα, θα ισχύσει η μείωση των εισφορών με ποσοστό 20,28% του εισοδήματος, πλην όμως το ποσό που θα χρεώνεται και εδώ δεν θα πέφτει κάτω από τα 175 ευρώ.
Η ένταξη στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική και ο κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα υπαναχώρησης από τον επανυπολογισμό των χρεών του, είτε γιατί δεν θα τον συμφέρει είτε για να μη χάσει ποσό από τη μελλοντική του σύνταξη.
Σε αυτή την περίπτωση, και σύμφωνα με το σχέδιο της διάταξης του υπουργείου, ο οφειλέτης θα μπορεί να μπει κανονικά στις 120 δόσεις, ρυθμίζοντας όμως το παλιό του χρέος (ως 31/12/2016) όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις προσαυξήσεις.
Παγίδα
Αντίθετα, όσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό των παλιών τους χρεών με βάση τις εισφορές βάσει εισοδήματος αφενός θα πάρουν ένα γενναίο κούρεμα του χρέους που αγγίζει και το 60%, αφετέρου θα αποδεχθούν ότι η σύνταξή τους θα βγει αρκετά μικρότερη, γιατί θα υπολογιστεί στη βάση των νέων και χαμηλότερων και όχι των παλιών και υψηλότερων εισφορών.
Μάλιστα, στην αίτηση που θα κάνουν θα υπάρχει και ξεχωριστό πεδίο όπου θα δηλώνουν ότι αποδέχονται πως με τον επανυπολογισμό της οφειλής τους αποδέχονται και τις ανάλογες μεταβολές που θα έχουν στη μελλοντική τους σύνταξη.
Βασικά σημεία
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα βασικά σημεία της νομοθετικής διάταξης για τη ρύθμιση χρεών στα Ταμεία που προωθεί με νομοσχέδιο στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας προβλέπουν:
1. Ρύθμιση χρεών για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες σε έως 120 δόσεις με επανυπολογισμό των οφειλών τους ως 31/12/2016 βάσει του νόμου 4387/2016. Εξαιρούνται του επανυπολογισμού χρέη αγροτών ως 3.500-4.000 ευρώ γιατί με τις νέες εισφορές βγαίνει να πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η ελάχιστη εισφορά για τον επανυπολογισμό των χρεών στον πρώην ΟΓΑ είναι αυτή που ισχύει σήμερα με 114,7 ευρώ το μήνα, ή 1.376 ευρώ τον χρόνο, καθώς υπολογίζονται με ποσοστό 25,2% επί μηνιαίου εισοδήματος 455 ευρώ (το 70% του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ), που σημαίνει ότι για ετήσιο εισόδημα ως 5.460 ευρώ (455Χ12=5.460) ο κάθε μήνας επανυπολογισμού παλιάς οφειλής στον ΟΓΑ θα τιμολογηθεί με 114,7 ευρώ, και το κάθε έτος με 1.376 ευρώ (455Χ25,2%=114,7Χ12=1.376). Στον ΟΓΑ έχουν παλιές οφειλές περίπου 230.000 αγρότες, αλλά αυτοί που θα έχουν όφελος από τον επανυπολογισμό και θα κατεβάσουν τα χρέη τους θα είναι λιγότεροι από 60.000.
2. Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 30 ευρώ για τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλές των επαγγελματιών ως 6.000 ευρώ θα ρυθμιστούν με 50 ευρώ και άνω σε έως 120 δόσεις (6.000/50=120), και οι οφειλές των αγροτών ως 3.600 ευρώ θα εξοφληθούν με ελάχιστη δόση από 30 ευρώ και άνω σε ως 120 δόσεις.
3. Ρύθμιση χρεών από εργοδοτικές εισφορές σε όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία μισθωτών (κυρίως ΙΚΑ, ταμεία ΔΕΚΟ, αλλά και μικρότερους φορείς όπως Ταμεία Τύπου κ.ά.).
4. Κούρεμα προσαυξήσεων για τα χρέη των επαγγελματιών και αγροτών κατά 85%. Το κούρεμα θα γίνεται στις προσαυξήσεις που θα υπολογιστούν εκ νέου στη νέα μικρότερη οφειλή.
5. Κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50% στις οφειλές εργοδοτικών εισφορών και πλήρη διαγραφή τους (100%) αν πληρώσουν τα χρέη εφάπαξ.
6. Συμψηφισμός χρέους με σύνταξη για όσους ελεύθερους επαγγελματίες χρωστούν ως 20.000 στον ΟΑΕΕ είτε πριν είτε μετά τον επανυπολογισμό των χρεών τους και για όσους αυτοαπασχολούμενους χρωστούν ως 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ. Τα όρια για τον συμψηφισμό δεν θα αυξηθούν όπως ήθελε το υπουργείο Εργασίας, μετά από διαφωνία της τρόικας.
7. Διάρκεια υποβολής αιτήσεων τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή οι αιτήσεις θα είναι εξπρές για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, και Ιούνιο. Και εδώ η τρόικα είχε διαφωνίες πιέζοντας το υπουργείο για να κάνει τη ρύθμιση όσο πιο σύντομη γίνεται.
«Βόμβα»
Στο τελικό νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις της «τελευταίας στιγμής» καθώς όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» η τρόικα ζητούσε προκαταβολή του χρέους 25% για όσους είχαν κάνει ρύθμιση και την εγκατέλειψαν στο παρελθόν!
Η βόμβα αυτή θα τίναζε την ρύθμιση στον αέρα και ήταν αυτή η βασική αιτία που τράβηξαν σε μάκρος οι συζητήσεις με τους δανειστές. Αυτό που ζητούσαν ήταν να διασφαλιστεί με μια προκαταβολή 25% του χρέους, ότι θα αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος από όσους έμπαιναν σε ρυθμίσεις για 3 και 4 μήνες, προκειμένου να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μέχρι να εισπράξουν ποσά από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειπαν την ρύθμιση.
Προς το παρόν η βόμβα απασφαλίστηκε, αλλά αυτό θα φανεί στα σίγουρα όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή.