Από τεχνική άποψη, χρειαζόμαστε μόνο 30 λεπτά για να μαγειρέψουμε το δείπνο, περίπου 15 λεπτά για να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μια στιγμή για να του δώσουμε ένα φιλί για καληνύχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταξύ όλων αυτών των διαδικασιών, υπάρχουν 3 λεπτά που μπορεί να είναι τα πιο σημαντικά της ημέρας. Η ψυχολόγος Nataliya Sirotich αναλύει τον κανόνα των 3 λεπτών, που αν καταφέρουμε να τηρήσουμε θα καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εμάς και το παιδί μας.
Για να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε μέσα σε αυτά τα τρία λεπτά.
Ο κανόνας των 3 λεπτών
Αυτός ο κανόνας λέει ότι είναι καλό όταν συναντάς το παιδί σου, να του φέρεσαι τρυφερά και με ενδιαφέρον, όπως ακριβώς θα έκανες αν είχες να το δεις πολύ καιρό.
Είναι πολύ σημαντικό κάθε φορά που επικοινωνείτε μαζί του να βρίσκεστε στο ίδιο οπτικό επίπεδο με το παιδί και να αφιερώσετε 3 λεπτά για να το αγκαλιάσετε και να το ρωτήσετε πως τα πέρασε όσο εσείς απουσιάζατε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα όταν παίρνετε το παιδί σας από το νηπιαγωγείο, το σχολείο ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την δουλειά.
Γιατί είναι σημαντικό
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα παιδιά σας λένε όλες τις πληροφορίες που θυμούνται στα πρώτα λεπτά που σας συναντούν. Οπότε αν τηρείτε αυτό τον κανόνα αμέσως μόλις μπαίνετε στο σπίτι θα μαθαίνετε περισσότερα πράγματα για το πως πέρασε τη μέρα του αλλά και απ’ όσα «κρύβει» μέσα του.
Οι συνέπειες της «παραβίασης» του κανόνα των 3 λεπτών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον χαρακτήρα του παιδιού. Ένα παιδί που δεν έχει την ευκαιρία να πει τα πάντα στους γονείς του όταν εκείνοι βρίσκονται σπίτι, δεν θα τα πει και αργότερα. Άλλωστε με την πάροδο του χρόνου ορισμένα γεγονότα δεν φαίνονται αρκετά σημαντικά για να μιλήσει ένα παιδί γι ‘αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, οι γονείς μπορεί να χάσουν πολλά σημαντικά πράγματα.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα παιδιά που μπορούν να μιλούν διαρκώς, υπενθυμίζοντας νέα γεγονότα κάθε φορά και καταλήγοντας τελικά σε μια πλήρη ισοτρία. Οι γονείς αυτών των παιδιών διατρέχουν τον κίνδυνο να μην ακούσουν πολλά πράγματα, διότι γι’ αυτούς ένα παιδί που μιλάει διαρκώς ίσως μοιάζει με βόμβο που δεν του δίνει κανείς σημασία.
Μερικές ακόμα συμβουλές
Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι ο κανόνας των 3 λεπτών δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε μόνο 3 λεπτά την ημέρα με το παιδί σας. Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να περάσετε 3 λεπτά με το παιδί αμέσως μετά την συνάντησή σας μαζί του για να βεβαιωθείτε ότι ακούτε όλα αυτά που το παιδί θεωρεί σημαντικά.
Επίσης, για να φτάσετε σε ένα επίπεδο πλήρους κατανόησης, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών:
Περάστε λίγο χρόνο κάθε μέρα με το παιδί σας κάνοντας πράγματα που ενδιαφέρουν και τους δυο σας.
Αφήστε τα παιδιά σας να νιώσουν ότι τα ακούτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαναλάβετε τις πληροφορίες που έχετε ακούσει από το παιδί σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τα πάντα σωστά.
Μην επιδεικνύετε ψεύτικο ενθουσιασμό.
Επανέλθετε στις προηγούμενες συνομιλίες σας λίγο αργότερα, και ενημερώστε τα παιδιά σας ότι θυμάστε πολύ καλά τις συζητήσεις σας, πράγμα που σημαίνει ότι τους δώσατε την δέουσα προσοχή.
Μην χρησιμοποιείτε άχρηστα και μακροσκελή επιχειρήματα ακόμα κι αν αφορά κάτι εντελώς προφανές για εσάς. Απλώς πείτε στο παιδί σας, «Εντάξει, καταλαβαίνω ότι διαφωνείς μαζί μου».
Πηγή: themamagers.gr