Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για το μωρό αν καπνίζει ο πατέρας

Αυξημένος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας για το μωρό αν καπνίζει ο πατέρας

Νέα κινεζική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια αν ο πατέρας του καπνίζει.

Είναι ήδη γνωστό ότι για τις υποψήφιες μητέρες τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα είναι επιζήμιο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζιαμπί Τσιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κεντρικού Νότιου Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “Preventive Cardiology” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν και αξιολόγησαν 125 έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 137.574 παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Η μετα-ανάλυση, η οποία είναι η πρώτη που εστίασε στους πατέρες και όχι στις μητέρες όσον αφορά στη σχέση καπνίσματος και καρδιοπαθειών στο παιδί, διαπίστωσε ότι αν οι μελλοντικοί γονείς είναι καπνιστές, αυξάνει ο κίνδυνος ανωμαλιών στην καρδιά του μωρού.

Ειδικότερα αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 74% σε περίπτωση καπνιστή υποψήφιου πατέρα, κατά 25% σε περίπτωση καπνίστριας εγκύου και κατά 124% σε περίπτωση εγκύου που είναι εκτεθειμένη σε συχνό παθητικό κάπνισμα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.