Λίγο πριν κάνει επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια.
Σε ερώτηση σχετικά με τη… γραβάτα που του χάρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες, αλλά και για το αν θα ξαναφορέσει γραβάτα, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων “ΜΙΑ” της Βόρειας Μακεδονίας, με την αφορμή της επίσκεψή του την Τρίτη 2 Απριλίου στα Σκόπια.
Στην ερώτηση συγκεκριμένα «γραβάτα, πότε θα ξαναβάλετε; Αυτήν που σας έδωσε ο κ. Ζάεφ, την έχετε ακόμα;» ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν έχω κάποιο ταμπού, αλλά πλέον η δημόσια παρουσία μου έχει καταγράφει δίχως τη γραβάτα. Ωστόσο, έχω μια πλούσια συλλογή από γραβάτες που μου χάρισαν μια σειρά από ηγέτες μεταξύ των όποιον και ο Ζόραν. Τη γραβάτα του Ζόραν δεν την έχω στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου μου να μου θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών μας, που ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυππουργός
«Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε πάντως ο κ. Τσίπρας, όσον αφορά την ίδια την αυριανή επίσκεψη, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στον λαό της γειτονικής χώρας για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης: «Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και η Βόρεια Μακεδονία να κοιτάξει μπροστά. Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα, και η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη από μια ισχυρή γείτονα που θα υποστηρίζει τα βήματά της προς την ευρωπαϊκή προοπτική», επισημαίνει και συνεχίζει: «Η περιοχή μας χρειάζεται συνεργασία και σταθερότητα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και της προοπτικής που ανοίγει, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός σας σύμμαχος και αρωγός για τη πολιτική σταθερότητα, για την οικονομική συνεργασία και την ανάπτυξη, για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια».
Για την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρει ότι όπως κάθε Συμφωνία «θα δοκιμαστεί σε κρίσιμους τομείς, με το χρόνο, για αυτό είναι πολύτιμος ο διάλογος και η εμπιστοσύνη που καθιερώσαμε και καθιερώνουμε σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο το δικό μου με τον Ζόραν».
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρέπει να συζητήσουν οι δύο πλευρές για διάφορες πτυχές της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στις οποίες πρέπει να εστιάσουν. «Θα υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και θα ανακοινώσουν την καθιέρωση της «Επιτροπής για τα εμπορικά σήματα» που θα χειρίζεται το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα» δήλωσε για το ίδιο ζήτημα.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς(οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα γίνει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών.
«Θα συμφωνήσουμε σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα και για την οικονομική ανάπτυξη της, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια δύσκολη περίοδο και πολλές δυνάμεις τείνουν να επιλέγουν την εσωστρέφεια ή την περιχαράκωση ως απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας. Τα επιχειρήματα υπέρ της διεύρυνσης – ακόμα και για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία που είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους – βρίσκουν πολύ μεγαλύτερη αντίσταση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω ότι η ενεργοποίηση της ελληνικής διπλωματίας το 2018 προκειμένου να αποφασιστεί η έναρξη της ενταξιακή διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Ιούνιο, αλλά και η πρόσφατη σύσταση Ομάδας Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είναι ενδεικτικές για τη σημασία που έχει η Ελλάδα. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όλοι οι πολίτες σας γνωρίζουν το ρόλο που οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη στη χώρα σας. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε πολύ παραπέρα και αυτό θα αναδειχθεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ».
Για το αν φοβάται το πολιτικό κόστος από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα δημοσιονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».