Υποχρεωτικός ο ηλεκτρονικός κόφτης στα αυτοκίνητα από το 2022

Υποχρεωτικός ο ηλεκτρονικός κόφτης στα αυτοκίνητα από το 2022

Με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στην άσφαλτο των ευρωπαϊκών δρόμων η αρμόδια Επιτροπή θα ζητήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υιοθετήσουν πακέτο συστημάτων ασφαλείας που θα εντοπίζει μεταξύ άλλων και τους οδηγούς που... το πατάνε το γκάζι.

Ο ηλεκτρονικός κόφτης (Intelligent Speed Assistance – Ευφυής Υποβοήθηση Ταχύτητας) που θα περιορίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας που θα εντοπίζουν αν ο οδηγός είναι σε κατάσταση υπνηλίας, κόπωσης ή και ακόμη και αφηρημένος, αλλά και κάμερες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που θα «βλέπουν» τους οδηγούς όταν κάνουν επικίνδυνη χρήση του κινητού τηλεφώνου αποτελούν το πρώτο πακέτο των συστημάτων ασφαλείας που θα απαιτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών να συμπεριλάβουν υποχρεωτικά οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στα νέα τους μοντέλα (μικρά, SUV, πολυτελή) από το 2022.

Εκτιμάται ότι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μειωθούν οι θάνατοι στους ευρωπαϊκούς δρόμους κατά 20%.

Όπως αναφέρουν, τα νέα μέτρα αναμένεται να αποτρέψουν περισσότερους από 25.000 θανάτους μεταξύ 2022 και 2037 αλλά, όπως τονίζουν, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υιοθετηθεί συνολικά, με όλες τις παραπάνω προτάσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών, η υιοθέτηση του ηλεκτρονικού κόφτη ταχύτητας σε κάθε νέο όχημα στον βασικό εξοπλισμό θα μπορούσε να αποτρέψει το 1/5 των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.