«Άκυρο» από την Unesco στα σχέδια του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά!

«Άκυρο» από την Unesco στα σχέδια του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά!

Πηγές του Οργανισμού ανέφεραν ότι αλλαγή καθεστώτος από μουσείο σε τζαμί απαιτεί την έγκριση της Unesco.

«Οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Εάν μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», ανέφερε πηγή της Unesco στο τουρκικό Sputnik, καθιστώντας σαφές ότι οι αξιώσεις του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αν δεν εγκρίνει το αίτημα ο Οργανισμός.

Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμενος στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε προεκλογική του συγκέντρωση στην Τραπεζούντα: «Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: «Όσον αφορά στην Αγιά Σοφία, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν;» Κι έτσι τους είπα «όχι». Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί».

Θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τέμενος έθεσε και την Κυριακή ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT HABER, παρά το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την τουρκική Ένωση Μόνιμων Βακουφίων Μνημείων και Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.