Βίντεο που προκαλεί οργή: Οι ειρωνίες των αστυνομικών προς την 90χρονη

Σάλος μετά τη σύλληψη 90χρονης - Εντολή για έρευνα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ

Έχει ήδη διαταχθεί έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ.

Σάλο προκαλεί το βίντεο – ντοκουμέντο το οποίο «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο και απεικονίζει αστυνομικούς να χλευάζουν την 90χρονη γιαγιά που συνέλαβαν σε λαϊκή αγορά στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης να πουλάει μάλλινα πλεκτά παντοφλάκια (τερλίκια) που έφτιαχνε η ίδια.

Το βίντεο προκαλεί αίσθηση: Ο αστυνομικός προσπαθεί να της πάρει αποτυπώματα, αλλά φαίνεται πως ξεχνάει ότι έχει απέναντί του μια ηλικιωμένη γυναίκα. Τη χλευάζει και την προσβάλλει, με τις εικόνες αυτές να καταγράφει η κόρη της από το κινητό της τηλέφωνο.

Ο αστυνομικός ακούγεται να της λέει με περιπαικτικό ύφος σα να επρόκειτο για μωρό: «Ε ρε π… μου, δεν το πιστεύω αυτό! Στράτα στρατούλα…». Η 90χρονη Σουζάνα Ηλιάδου δεν μιλάει ελληνικά και είναι τρομοκρατημένη. Δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει. Κι ακούγεται πάλι ο αστυνομικό να λέει: «Εσύ έφτασες τα 80, εμείς να δω τι θα κάνουμε».

Γιατί το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε ΕΔΕ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, δήλωσε ότι η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η ΕΛ.ΑΣ. για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν αφορά στη σύλληψη της ηλικιωμένης γυναίκας αλλά στο ότι υπήρξε βίντεο που την απεικόνιζε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα κατά την ώρα της δακτυλοσκόπησης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που κάθονται αυτοί που καταγγέλλουν και όταν οι συνάδελφοι κάνουν απλά παρατηρήσεις τότε βρίσκονται υπόλογοι».

Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν ήταν σωστό η 90χρονη να μείνει επί 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα μόνο με λίγο νερό ο κ. Τσαϊρίδης απάντησε: «Ειδικά στις αστυνομικές υπηρεσίες οι αστυνομικοί τους κρατούμενους, τους προσωρινά κρατούμενους ή όσους προσαγάγονται προσπαθούν να τους έχουν σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Δεν βάζουμε τους ανθρώπους σε ένα κελί και αδιαφορούμε για τις συνθήκες που υπάρχουν».

Πανελλήνια συγκίνηση για την 90χρονη

Η περίπτωση της κυρίας Ηλιάδου, η οποία συνελήφθη επειδή πουλούσε χωρίς άδεια πλεκτές παντόφλες που φτιάχνει η ίδια, στη λαϊκή αγορά των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, προκάλεσε συγκίνηση αλλά και οργή στο πανελλήνιο.

«Ήρθε η αστυνομία και είπε “μάζεψέ τα, μάζεψέ τα”, κι η μάνα μου νόμιζε πως της λένε να τα μαζέψει από εκεί και να πάει σπίτι της, αλλά της είπαν, όχι, έλα μαζί μας», δήλωσε η κόρη της 90χρονης Σουζάνας Ηλιάδου, της γιαγιάς που συνελήφθη προσφάτως και πέρασε 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα γιατί… πουλούσε μάλλινα παντοφλάκια στο δρόμο.

«Η μάνα μου παίρνει μόνο την πρόνοια, που φτάνει ίσα για το ενοίκιό της, τα άλλα παιδιά της είναι στη Ρωσία, εγώ είμαι μονογονέας με δύο παιδιά, άνεργη από τον Γενάρη και ο πατέρας μου είναι ανήμπορος στο σπίτι. Βγαίνει και πουλάει τα τερλίκια, στέκεται έξω από τη λαϊκή, δίπλα στους σκουπιδοτενεκέδες, για να κερδίσει 2-3 ευρώ και να πάρει ψωμί να φάνε», είπε μεταξύ άλλων η Τζούντι Ηλιάδου μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Όλες αυτές τις ώρες που η 90χρονη γυναίκα περίμενε στο τμήμα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ζήτησε μόνο λίγο νερό, με έναν αστυνομικό να της φέρνει ένα μπουκαλάκι. Όπως εξήγησε η κόρη της, ούτε η ίδια ούτε η μητέρα της κρατούν κακία στους αστυνομικούς που «έκαναν τη δουλειά τους».

Ωστόσο, το μόνο τους παράπονο είναι πως κράτησαν τη γιαγιά στο τμήμα, παρά τα χρόνια της: «Δούλευαν στα χωράφια τους μια ζωή, είμαστε Έλληνες ορθόδοξοι και είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε Έλληνες, καλή λευτεριά να έχει η Ελλάδα, χρόνια πολλά σε όλους, δεν έχω να πω τίποτα κακό για την αστυνομία, αλλά ήταν γιαγιά 90 χρονών», δηλώνει συγκινημένη.

Όσο για το πώς είναι μετά την περιπέτειά της η ηλικιωμένη γυναίκα; «Καλά είναι, δόξα τω Θεώ, φοβήθηκε, δεν καταλάβαινε ακριβώς τι γίνεται… Έχει περάσει 2-3 εγκεφαλικά, έχει ζάχαρο, παίρνει τα φάρμακά της…».

«Όχι, όχι τώρα, δε θέλω, τι να πάω», απάντησε η 90χρονη στην κόρη της, όταν εκείνη τη ρώτησε αν θα ξαναστήσει την πραμάτεια της στο δρόμο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.