Το άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» φιλοξενεί δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
πό τις πρώτες κιόλας γραμμές το άρθρο του Economist σημειώνει ότι «για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται όσο ατάραχος έμοιαζε ο Σωκράτης όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».
Ο Economist υπογραμμίζει ότι και οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δείχνουν ότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι 9 από τις 12 εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον της χώρας.
Πέρα από την περιγραφή της «εντυπωσιακής μεταστροφής του· κ. Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα του 2015, που ως γνωστόν έχει διεθνώς καθιερωθεί ως kolotumba, ο Economist σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων». Το περιοδικό τονίζει επίσης ότι παρά τη βελτίωση της απόδοσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, «ελάχιστα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της παραγωγικότητας».
Ο Economist διαπιστώνει ακόμη ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία και τις τράπεζες αλλά τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά: «Ένα μέρος της μεγάλης κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία. Το γεγονός ότι η επένδυση στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας μοιάζει να έχει παραλύσει, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο που πλήττει την εμπιστοσύνη» προς τη χώρα.
Απαξιωτική είναι η αναφορά στην κυβέρνηση και για τις σχέσεις της με τη Δικαιοσύνη, καθώς ο Economist μεταφέρει την αγωνία του νομικού κόσμου για τις παρεμβάσεις που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια. «Οι δικηγόροι ασκούν κριτική για την πρόσφατη πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η κριτική προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης επεκτείνεται και στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Ανάμεσα στις χειρότερες επιλογές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται η δια νόμου αναβίωση της εμπλοκής των πολιτικών παρατάξεων στη διοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ αναφορά γίνεται μέχρι και στην κατάργηση της αξιοκρατικής επιλογής του σημαιοφόρου στις μαθητικές παρελάσεις. Το γεγονός αυτό μάλιστα αναδεικνύεται ως ακόμα μία απόδειξη της εναντίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοκρατία.
Κόλαφο όμως για την κυβέρνηση αποτελεί η επισήμανση στο άρθρο του Economist ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μαζί με την Κούβα, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων». «Εξαιτίας των νέων γραφειοκρατικών παρεμβάσεων, είναι πρακτικά αδύνατο για ξένα πανεπιστήμια να προσφέρουν μαθήματα στην Ελλάδα» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.