Την κατηγορούν για αναχρονιστικούς σεξιστικούς όρους με τους οποίους αναφέρονται στους πυροσβέστες, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τα κορίτσια από το να ενταχθούν στο πυροσβεστικό σώμα.
Όλα ξεκίνησαν από ένα επεισόδιο του 2009 με που ξεκινά με τη φράση «η μαμά γουρουνίτσα είναι ντυμένη πυροσβέστης».
Αυτό, όμως που ενόχλησε το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου είναι η χρήση του όρου «fireman» αντί του όρου «firefighter», που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια.
Η λέξη «fireman» που προκύπτει από τα συνθετικά fire (φωτιά) και man (άνδρας) έχει δώσει τον τελευταίο καιρό τη θέση της στη λέξη «firefighter» (αυτός που μάχεται τη φωτιά) και περιλαμβάνει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες ως όρος.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο σώμα έχει ξεκινήσει καμπάνια για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στο χώρο εργασίας, σημειώνοντας ότι 354 από τους 5.000 πυροσβέστες του Λονδίνου ή το 7% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες.
«Έχετε τεράστια επιρροή στα παιδιά (και) χρησιμοποιώντας ξεπερασμένες στερεότυπες διατυπώσεις που αφορούν τα φύλα εμποδίζετε τα νεαρά κορίτσια να γίνουν πυροσβέστες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν προς υπεράσπιση της Πέππα δηλώνοντας ότι οι γυναίκες στο επεισόδιο έσπευσαν να σώσουν τους άνδρες μετά από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός μπάρμπεκιου.
Αλλά η Πέππα δεν είναι ο πρώτος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που ενόχλησε τον εχθρό του πυροσβεστικού σώματος του Λονδίνου, αφού ο «Σαμ ο πυροσβέστης» είχε επίσης κατηγορηθεί για στερεοτυπικό ανδρικό σωβινισμό.
Come on @peppapig, we’ve not been firemen for 30 years. You have a huge influence on kids & using out of date stereotypical gender specific wording prevents young girls from becoming firefighters. Join our #Firefightingsexism campaign https://t.co/IRjLtqolEl
— London Fire Brigade (@LondonFire) 17 Μαρτίου 2019