Ταυτότητες: Τι αλλάζει, πώς θα είναι και πόσο θα κοστίζουν

Ταυτότητες: Τι αλλάζει, πώς θα είναι και πόσο θα κοστίζουν

Τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και προαιρετικά ομάδα αίματος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μόνον μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι νέες ελληνικές ταυτότητες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα αλλάξει και το μέγεθός τους, καθώς οι νέες ταυτότητες θα είναι όπως οι πιστωτικές κάρτες.

Οι ταυτότητες, μάλιστα, θα έχουν ειδικές ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που «κρύβονται» στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης θα είναι:

φωτογραφία,
στοιχεία κατόχου,
ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους),
στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης,
δήμος εγγραφής,
αριθμός δημοτολογίου,
τόπος έκδοσης δελτίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, ο μειοδοτικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για να ανατεθεί το έργο και αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε έξι μήνες θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το κόστος της νέας ταυτότητας για τον Έλληνα πολίτη θα φτάνει τα 7 ευρώ συν το κόστος για τις φωτογραφίες.

Ποιες θα είναι οι «ζώνες» ασφαλείας

Στην εμπρόσθια όψη

Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number).
Ζώνη 2: Φύλο / Sex (Άρρεν/ Θήλυ Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια,
Ζώνη 3: Ημερομηνίας Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης.
Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου.
Ζώνη 5: Φωτογραφία
Στην οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ)
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά

Στη νέα ταυτότητα μεγέθους πιστωτικής κάρτας έχουν τοποθετηθεί ο θυρεός της Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.