Η Σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησε «η σχολική απεργία για το κλίμα», προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, έγινε γνωστό σήμερα από έναν από τους τρεις Νορβηγούς βουλευτές που την πρότειναν για το βραβείο.
«Προτείναμε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ διότι η κλιματική αλλαγή, αν δεν περιοριστεί, θα είναι στο μέλλον η βασική αιτία πολέμων, συγκρούσεων και εισροής μεταναστών», δήλωσε ο Φρέντι Αντρέ Έβστεγκορντ.
«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε ένα μαζικό κίνημα στο οποίο βλέπω μάλλον τη βασικότερη συνεισφορά στην ειρήνη», πρόσθεσε.
Η 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια έχει αναχθεί σε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής καλώντας τους μαθητές σε μια «παγκόσμια σχολική απεργία» κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
Η σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές “απεργίες” για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Γκρέτα εμπνεύστηκε από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους. Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της. Αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.
Μια ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από έναν καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη και από τις δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν εκτάσεις στη Σουηδία, η Γκρέτα αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της. Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Αυγούστου 2018.
Και εκείνη ήταν μόλις 15 ετών. Δεν πήγε στο σχολείο, κάθισε στο πλακόστρωτο έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο και άθελά της οδήγησε στη γέννηση ενός παγκόσμιου κινήματος. Έκτοτε βρισκόταν στο ίδιο σημείο σχεδόν κάθε Παρασκευή με χιόνι, πάγο, βροχή…
Οι γονείς της προσπάθησαν να την αποτρέψουν. Οι συμμαθητές της αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Οι περιστατικοί μάλλον οίκτο έδειχναν στη θέα μιας έφηβης καθισμένης έξω από το κοινοβούλιο κρατώντας ένα πανώ με συνθήματα που είχε γράψει η ίδια με μαρκαδόρο.
Οκτώ μήνες μετά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και η ίδια υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης στα 16 της χρόνια.
Πρόεδροι χωρών και επικεφαλής πολυεθνικών έχουν μπει στο στόχαστρό της και το σύνθημα που είχε γράψει στο πανώ της:”skolstrejk f?r klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα) έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Και κυρίως η ίδια δεν είναι μόνη της. Τουναντίον.
Ήδη μαθητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ουγκάντα, την Ταϊλάνδη, την Κολομβία και την Πολωνία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ζητώντας την ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους για την κλιματική αλλαγή.
Χιλιάδες νεαροί ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή από τουλάχιστον 71 χώρες θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους για να ενώσουν τις φωνές τους σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες για το περιβάλλον.
“Είμαστε το βουβό μέλλον της ανθρωπότητας”, ανέφεραν οι ακτιβιστές σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στην Guardian. “ Τώρα θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν. Στις 15 Μαρτίου θα διαδηλώσουμε σε κάθε ήπειρο”.