FT: Οι βόλτες του Κουφοντίνα ξυπνούν φόβους για τρομοκρατία πριν από τις εκλογές

FT: Οι βόλτες του Κουφοντίνα ξυπνούν φόβους για τρομοκρατία πριν από τις εκλογές

Οι συχνές εμφανίσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει πυροδοτήσεις φόβους για επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις φετινές εκλογές, γράφουν οι Financial Times.

Σημειώνοντας ότι ο εκτελεστής της 17Ν δεν έχει εκφράσει ποτέ μεταμέλεια, οι FT επισημαίνουν πως έχουν δοθεί πέντε άδειες στον Κουφοντίνα τον τελευταίο χρόνο. «Παρότι το τελευταίο του αίτημα για άδεια απορρίφθηκε, οι αυξημένες εμφανίσεις του τους τελευταίους μήνες έχουν πυροδοτήσει φόβους για μια επιστροφή της εξτρεμιστικής βίας πριν από τις φετινές εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Κάνοντας αναφορά στη βόλτα που είχε κάνει ο Κουφοντίνας στο κέντρο της Αθήνας, στις 2 Ιανουαρίου, ειδικός στην αντιτρομοκρατία ανέφερε στους FT: «Εστελνε ένα μήνυμα ότι είναι εδώ και πως είναι ακόμη ένας αφοσιωμένος επαναστάτης. Και η πρόσφατη επιεικής αντιμετώπισή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης “παίζει” καλά με τμήματα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μπλοκάρει την άδεια, αλλά η ανοχή της στον κ. Κουφοντίνα θεωρείται από κάποιους ως “παιχνίδι” με τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς ψηφοφόρους που αποξενώθηκαν όταν ο κ. Τσίπρας συμφώνησε για χρόνια καταστροφικής λιτότητας μετά την εκλογική του νίκη το 2015, με αντάλλαγμα μια τρίτη διάσωση», αναφέρουν οι Financial Times.

Πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας και ειδικοί επί της αντιτρομοκρατίας φοβούνται επίσης ότι εξτρεμιστικές ομάδες μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στην προεκλογική εκστρατεία, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αυτή η κυβέρνηση είναι ασυνήθιστα ανεκτική με (αντιεξουσιαστικές) ομάδες, ίσως επειδή κορυφαίες προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν τις πολιτικές καριέρες τους ως ακτιβιστές φοιτητές εμπλεκόμενοι σε βία στους δρόμους», δήλωσε πρώην αστυνομικός.

Στην πρόσφατη βόλτα του ο Κουφοντίνας συνοδευόταν από ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι πρόκειται για αναρχική ομάδα που τακτικά βανδαλίζει κυβερνητικά κτίρια, ξένες πρεσβείες και γραφεία εταιρειών, όπως και ότι τα μέλη του σπάνια συλλαμβάνονται. Σε ερώτηση για τις σχέσεις Κουφοντίνα- Ρουβίκωνα, στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απάντησε στους FT ότι πρόκειται απλά για φήμες και τίποτα περισσότερο.

«Αυτές οι ομάδες βλέπουν τώρα τον Κουφοντίνα ως επαναστατικό ήρωα και στην περίπτωση του Ρουβίκωνα, ως μέντορά τους», δήλωσε πρώην αστυνομικός στους FT. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο του ΣΚΑΪ και την ανάληψη ευθύνης από την ΟΛΑ. «Η ΟΛΑ προσπαθεί να επαναδημιουργήσει μια ιδεολογική βάση για πολιτική βία. Και ο Κουφοντίνας είναι μέρος αυτού. Είναι σύμβολο επαναστατικής συνέπειας», δήλωσε ο Μπράντι Κίσλινγκ, Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, που έχει γράψει βιβλίο για τη 17Ν και άλλες ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες. Οι FT σημειώνουν ότι παρότι η ΟΛΑ φαίνεται να μιμείται το επιχειρησιακό στιλ της 17Ν με σποραδικές επιθέσεις σε προσεκτικά επιλεγμένους στόχους, δεν έχει κάνει απόπειρες δολοφονίας.

Ομως, παραμένουν οι φόβοι για επιθέσεις εξτρεμιστών, καταλήγουν οι FT. «Η βία είναι πολιτικό εργαλείο για μια ακροαριστερή μειοψηφία για δεκαετίες και έχει γίνει ανεκτή, σε κάποιο βαθμό, από πολιτικούς. Δυστυχώς, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα χρειαστεί για να ξεριζωθεί με δημοκρατικά μέσα», επισήμανε ο ειδικός επί της αντιτρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.