Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο της Δικαιοσύνης, το πρώτο πόρισμα αριθμεί 3.000 σελίδες και καλύπτει ένα μόνο μέρος από το σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά τη λεγόμενη τιμολόγηση φαρμάκων για μία περίοδο από το 2006 έως το 2014 με τα περισσότερα ωστόσο από αυτά, να αφορούν τη διετία 2012-2014.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, το ογκωδέστατο πόρισμα των Ελεγκτών καλύπτει μία τεράστια έρευνα στοιχείων και συγκρίσεων για μόνο πέντε φάρμακα της ελεγχόμενης εταιρίας και την τιμολόγηση τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω σκευάσματα ανήκουν στα ιδιαίτερα ακριβά, με κόστος που ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ, για καρκινοπαθείς ή για ασθενείς με σοβαρά θέματα όρασης.
Τα ευρήματα των ελεγκτών, αφού μελετηθούν από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, θα δρομολογήσουν τις επόμενες τους κινήσεις που όπως αναμένεται θα φέρουν ενώπιον τους για εξηγήσεις συγκεκριμένα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα πρόσωπα για τα οποία οι Εισαγγελείς έχουν ενδείξεις είναι και κάποιοι πολιτικοί,από τους δέκα ερευνώμενους, γεγονός που δρομολογεί την κλήτευση τους σε εξηγήσεις στην Εισαγγελία Διαφθοράς ώστε να καταθέσουν ανωμοτί με ερευνώμενο αδίκημα τη δωροδοκία.
Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για κάποιους από τους ερευνώμενους πολιτικούς, η παράδοση του επίμαχου πορίσματος των Ελεγκτών θα αποτελέσει και το τέλος της όλης διαδικασίας ελέγχου τους, καθώς δεν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος τους και έτσι αναμένεται οι Εισαγγελείς να ζητήσουν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας γι’ αυτούς.
Το ογκώδες υλικό που συνέλεξαν οι Ελεγκτές, που εποπτεύονται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, φέρεται να περιέχει εκατοντάδες στοιχεία από πολλές πηγές, όπως τον ΕΟΦ αλλά και τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία έχουν διασταυρωθεί και αξιολογηθεί προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες κρατικών λειτουργών. Οι εκτιμήσεις των Ελεγκτών για το θέμα της τιμολόγησης ή υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμάκων θα βοηθήσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς όχι μόνο να αποδώσει ποινικές ευθύνες, όπου απαιτείται, αλλά και να προχωρήσει σε μία πρώτη πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση της ζημιάς του Δημοσίου από την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ανεπίσημα ακόμα εκτιμάται σε πολλά δισ. ευρώ.