Ένας από τους πιο έμπειρους δύτες της ΕΜΑΚ ο Μιχάλης Δαφέρμος εξιστορεί στο neakriti.grτις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον μοιραίο ποταμό από την στιγμή που κλήθηκαν στο σημείο και οι 7 δύτες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 4 σορών.
Από τις πιο δυνατές πτυχές της υπόθεσης και η στιγμή που τα ανθρωπινά συναισθήματα έπρεπε όμως να «κρυφτούν καλά» προκειμένου η επιχείρηση να ολοκληρωθεί και να βρεθεί το αυτοκίνητο με τις σορούς.
«Σε αυτές τις δύσκολες επιχειρήσεις τα ανθρώπινα συναισθήματα αναγκαζόμαστε να τα αφήσουμε στην άκρη για χάρη του καθήκοντος. Έπρεπε να παραμερίσουμε την συγκίνηση, την στενοχώρια και τον πόνο για να κάνουμε την δουλειά μας με επαγγελματισμό. Κύριο μέλημα μας ήταν η ανάσυρση του Ι.Χ και το καταφέραμε. Κύριο μέλημα μας ήταν να παραδώσουμε τους ανθρώπους στις οικογένειες τους. Και το πετύχαμε. Βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε από εκεί χωρίς να βρούμε τους ανθρώπους. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι θα τους βρούμε, θα καταθέταμε όλες μας τι δυνάμεις και την ψυχή μας για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.
Αναφορικά με την επιχείρηση και το πως εξελίχθηκε, όπως δηλώνει ο έμπειρος δύτης, οι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν, σε επιχειρήσεις που αφορούν εξειδικευμένα περιστατικά και συγκεκριμένα σε διασώσεις μέσα σε χειμάρρους και ορμητικά ποτάμια.
«Υπάρχει ένα πρωτόκολλο έρευνας και αυτό ακολουθήσαμε πιστά και σε αυτήν την περίπτωση. Αρχικά κάνουμε έρευνες στην κοίτη του ποταμού δεξιά και αριστερά από το ποτάμι. Περπατήσαμε κατά μήκος του ποταμού κάνοντας οπτικό έλεγχο και επισταμένη έρευνα. Στη συνέχεια κατεβήκαμε μέχρι τις όχθες και ελέγξαμε όλα τα σημεία τα οποία και σύμφωνα με την εμπειρία μας μας δείχνουν ότι «κάτι» υπάρχει, ότι έχουμε ενδείξεις ότι κάτι μπορούμε να βρούμε».
Η έρευνα συνεχίζεται και τότε οι έμπειροι δύτες με βάρκα τύπου καγιάκ μπαίνουν στο ποτάμι με μια ουσιαστική επισήμανση όπως μας αναφέρει ο κ. Δαφέρμος. Καθοριστικός παράγοντας οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και ακόμη περισσότερο εκείνων που στο παρελθόν έχουν πέσει «θύματα» του Γεροποτάμου είτε έχοντας κινδυνεύσει οι ίδιοι είτε έχοντας παρασυρθεί ακόμη και τα οχήματα τους.
«Μπήκαμε στο ποτάμι με βάρκα και αξιοποιώντας στο έπακρο τις πληροφορίες από κάτοικους της περιοχής που ξέρουν το ποτάμι και μπορούν να μας βοηθήσουν. Και ενώ προχωράμε, μας ενημερώνουν ότι εθεάθη το αυτοκίνητο από συναδέλφους πυροσβέστες. Κατευθυνόμαστε κατευθείαν προς το σημείο και αφού βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για το επίμαχο αυτοκίνητο ξεκινάμε αμέσως της ανάσυρση του και φυσικά τον εντοπισμό και ανάσυρση των πτωμάτων . Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο, δεν κοιτάμε τι γίνεται γύρω μας, λειτουργούμε με καθαρό μυαλό, επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και το μόνο που σκεφτόμαστε να βρούμε την άκρη του νήματος».
Για τον κ. Μιχάλη Δαφέρμο που βρίσκεται στο σώμα τουλάχιστον 20 χρόνια, σίγουρα επρόκειτο για μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις που κλήθηκε να συμμετάσχει. Ενώ η επιχείρηση που εκείνος χαρακτηρίζει ως την δυσκολότερη στην καριέρα του, είναι εκείνη που αφορούσε τον μεγάλο σεισμό της Αθήνα το 1999.
«Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω τα όσα συνέβησαν στο Γεροπόταμο. Δυστυχώς αν και την ολοκληρώσαμε αισίως, η έκβαση ήταν τραγική στην συγκεκριμένη υπόθεση και την «κρατώ» ως μια από τις πιο αντίξοες στην καριέρα μου. Για μένα, η πιο κρίσιμη και δύσκολη επιχείρηση ήταν εκείνη του 1999 με τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα και εκεί τα συναισθήματα δυνατά με πολλές ανθρώπινες απώλειες».
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.