Σενάριο εκλογών για 21 Απριλίου

H πιθανότητα εκλογών τον Μάιο έχει εγκαταλειφθεί λόγω των πολλών καλπών.
Σενάριο εκλογών για 21 Απριλίου

Το ενδεχόμενο να στηθούν εθνικές κάλπες στις 21 Απριλίου, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost. Εξάλλου, σε ρυθμούς εκλογών το ΥΠΕΣ αγοράζει 77 εκατ. φακέλους, 53,8 εκατ. φύλλα ψηφοδελτίων και 87.000 παραβάν

Οι πολλαπλές κάλπες τον Μάιο μάλλον εγκαταλείπονται λόγω του αναπόφευκτου αλαλούμ που θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας από κάλπη σε κάλπη. Μπορεί να χρειάζονται 18-22 λεπτά για τον κάθε ψηφοφόρο και περισσότερα για τους ηλικιωμένους. Το γεγονός ότι διπλασιάζονται τα εκλογικά τμήματα και θα φτάνουν τις 40.000, θα διευκολύνει τις ουρές αλλά όχι την ταλαιπωρία.

Ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον το σενάριο του Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κάτι να κερδίσει εκτός από τρισήμιση μήνες παραπάνω στο Μαξίμου. Ακόμη και το σκοπιανό που αποτελούσε μεγάλο πονοκέφαλο για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της Συμφωνίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και θα ήταν ένας λόγος να πάνε πίσω οι εκλογές, οι μυστικες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να αποδέχονται τη νέα πραγματικότητα, με επιφύλαξη μεν αλλά χωρίς τα οξυμένα πάθη των προηγούμενων μηνών. Οπότε δεν έχει νόημα η αναβολή μήπως και αλλάξει δραματικά το κλίμα.

Αντίθετα, μόνο απώλειες θα έχει να καταγράψει ο Αλέξης Τσίπρας παρατείνοντας την παραμονή του στην εξουσία. Η κοινοβουλευτική μασκαράτα με το ποιοι ψηφίζουν και τι, ήδη έχει θολώσει την κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.

Η ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης έδειξε ότι και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν τόσο συμπαγή ομάδα ενώ εστάλησαν και μηνύματα εσωκομματικού ενδιαφέροντος από διαφοροποιήσεις (Σταύρος Κοντονής, Νίνα Κασιμάτη κα). Διαρροές υπήρξαν και μεταξύ των έξι ανεξάρτητων που έστειλαν επιστολές ότι θα ψηφίζουν ότι νομοσχέδιο θα φέρνει η κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, ο Σπύρος Δανέλλης υπερψήφισε την αλλαγή του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό σύστημα φαίνεται απασφαλισμένο. Η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή υης Αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις στις οποίες μετέρχεται, προβαίνει σε υποχωρήσεις. Ολο αυτό το αρρωστημένο πολιτικό περιβάλλον το χρεώνεται η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Συνταγματική Αναθεώρηση ψήφισε την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πρόωρες εκλογές αλλά δεν πέρασε η θέση του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μπορεί να είναι ένα τρικ ώστε στην ψηφοφορία που θα επαναληφθεί σε ένα μήνα, να μην υπάρξει η πλειοψηφία των «180» για την αποσύνδεση από τις κάλπες.

Αν τελικά υπάρξει αυτή η εξέλιξη ενδυναμώνεται το σενάριο των εκλογών στις 21 Απριλίου καθώς αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της «δεξιάς παρένθεσης» που θα μπορούσε να επιδιώξει ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ στος αρχές του 2020 χρησιμοποιώντας και πάλι την προεδρική εκλογή για να ρίξει αυτή τη φορά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Η δεύτερη ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα γίνει στις 15 Μαρτίου οπότε μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές από τον πρωθυπουργό που έχει το αποκλειστικό προνόμιο, κοντά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει το Μαξίμου στην προεκλογική μάχη έτσι κι αλλιώς διότι ο Μάιος είναι εκλογικός μήνας, είναι τα εξής:

*Η συμφωνία με τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις για σπίτια αξίας έως 250.000 ευρώ που δεν είναι και τόσο λαϊκά, αν και θα υπάρξουν πολλές εξαιρέσεις μέχρι την τελική εφαρμογή του μέτρου, αυτό δεν θα φανεί πριν από ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά ως επίθεση φιλίας στη μεσαία τάξη στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σημαντικες απώλειες.

*Θα ολοκληρωθεί το καλάθι των κοινωνικών μέτρων και παροχών με νομοσχέδια που θα έρχονται στη Βουλή και θα τα ψηφίζουν όλοι.

*Στους σχεδιασμούς είναι μια ακόμη έξοδος στις αγορές.

*Στο διάστημα που θα έχει απομείνει μέχρι τις εκλογές θα περιοριστούν και οι αναταράξεις από τυχόν σκληρές αντιπαραθέσεις με απειλές αποκαλύψεων ένοχων μυστικών μεταξύ των δύο πρώην εταίρων του φέρνουν στο προσκήνιο τον Πάνο Καμμένο αλλά φθείρουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: newpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ