Αυτή είναι η πρόταση για την πρώτη κατοικία

Αυτή είναι η πρόταση για την πρώτη κατοικία

Παραμένουν οι διαφορές να παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α' κατοικίας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η παρουσία του πρωθυπουργού θα ήταν σαφής ένδειξη για το αν υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης απόψε, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσίπρας δεν θα είναι παρών. Ετσι, ενισχύεται το σενάριο για παράταση μέχρι νεωτέρας του ισχύοντος πλαισίου Κατσέλη καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη η «χρυσή τομή» που θα αντικαταστήσει τον ν. Κατσέλη.

Σστη σύσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 στην οποία από πλευράς κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Από πλευράς τραπεζών θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.
Ολο το σαββατοκύριακο έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, πλην όμως, εις μάτην.

Από τις τράπεζες διαρρέουν ότι στη σύσκεψη, θα συζητήσουν επί σχεδίου που έχουν εκπονήσει – δεν είναι σαφές εάν έχει συμφωνήσει έστω κατ’ αρχήν η κυβέρνηση – το οποίο προβλέπει τα εξής:

  • Πιο χαμηλά όρια προστασίας (100.000 ευρώ) και χαμηλά εισοδηματικά όρια ως υποχώρηση της κυβέρνησης
  • Διεύρυνση της προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά με υποθήκη α’ κατοικίας, ως υποχώρηση των τραπεζών
  • Όχι οριζόντιες ρυθμίσεις
  • Κούρεμα υπό προϋποθέσεις (είτε στη δόση είτε στο τέλος του δανείου)
  • Επιμήκυνση ανάλογα ΚΑΙ με την ηλικία οφειλέτη

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το προφίλ των «κόκκινων» δανείων, έχει ως εξής:

Στεγαστικά ως 100.000 ευρώ, αφορούν περίπου 225.000 νοικοκυριά- περίπου 9 δισ ευρώ επί συνόλου 13,5 δισ κόκκινων στεγαστικών.

Μικρά επαγγελματικά ως 100.000 ευρώ αφορούν περίπου 40.000 επιτηδευματίες- περίπου 1,5 δισ ευρώ.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.