Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα παρατηρείται η έξαρση της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ήδη, η γρίπη έχει αφήσει πίσω της 40 νεκρούς όμως την ίδια εποχή το 2015, ήταν ακόμη υψηλότερο, στους 62 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, και ενώ σε αυτή τη φάση κυριαρχεί το στέλεχος Η1Ν1, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως ότι όταν περάσει αυτή η έξαρση, να έχουμε αύξηση του στελέχους Η3Ν2, που το παρατηρούμε και τώρα αλλά σε λιγότερα ποσοστό και μη ηπιότερα συμπτώματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο το 10-15% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1 με 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, νοσεί από τη γρίπη.
Σύμφωνα με την ίδια, ο μη εμβολιασμός είναι «εγκληματική αμέλεια για τα άτομα που μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή τους αν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας».
Τι να κάνουν οι γονείς, όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους
«Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής», αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου.
«Αν τα παιδιά νιώσουν αδιαθεσία, να μείνουν στο σπίτι τους και τα παιδιά με γρίπη ας μην πηγαίνουν αμέσως (μόλις πέσει ο πυρετός) στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Πρέπει να περάσουν δύο με τρία 24ωρα πριν πάει στο σχολείο, εξηγεί.
Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης
Όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες).
Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών
Απολύτως απαραίτητη είναι, φυσικά, η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρουςκαι -για τους ασθενείς- την πλήρη ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές.
Αυτά είναι:
– καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
– τακτικό πλύσιμο χεριών
– βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
– όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.