Η εφορία «χώρισε» 2.100 ζευγάρια σε 4 ημέρες

Η εφορία «χώρισε» 2.100 ζευγάρια σε 4 ημέρες

Χιλιάδες είναι τα ζευγάρια που θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις το 2019.

Ήδη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, 2.100 φορολογούμενοι -σύμφωνα με την Καθημερινή- έχουν κάνει αίτηση για… «φορολογικό διαζύγιο», ζητώντας να υποβάλλουν χωριστή δήλωση.

Μάλιστα, οι φορολογούμενοι, που εισήλθαν στην ειδική εφαρμογή, ήταν πάνω από 6.000, ωστόσο δεν προχώρησαν όλοι στην αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ειδική εφαρμογή θα μείνει ανοικτή μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Η δυνατότητα αυτή δίνει διέξοδο σε πολλούς συζύγους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την επιστροφή φόρου ή τη φορολογική ενημερότητα, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο του άλλου συζύγου.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά τα τεκμήρια, αλλά και το αφορολόγητο, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το διαζύγιο στην εφορία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον φόρο!

Οι χωριστές δηλώσεις σημαίνουν και διαφορετικό εκκαθαριστικό για τον κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος σύζυγος δικαιούται επιστροφή φόρου, θα τη λάβει, ανεξάρτητα από τις όποιες οφειλές του/της συζύγου. Παράλληλα, θα μπορεί ο σύζυγος να εκδώσει φορολογική ενημερότητα, χωρίς εμπόδια από τις οφειλές που θα έχει το έτερον ήμισυ.

Και η πληρωμή του φόρου, για τους συζύγους που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα γίνεται διαφορετικά. Έτσι, μπορεί ο ένας σύζυγος να επιλέγει πχ. την τμηματική καταβολή και ο άλλος την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.