Ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τις μανούλες είναι τι γίνεται με τον ύπνο των παιδιών.
Γιατί ξυπνάει το βράδυ αναστατωμένο; Τι συμβαίνει; Πως να το διαχειριστώ; Γιατί ξεκίνησε ξαφνικά να το κάνει; Αρχικά είναι σημαντικό οι μανούλες να παραμένετε ψύχραιμες και να μην πανικοβάλλεστε, γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει το παιδί σας την έντασή σας και να μην το βοηθήσετε.
Μέχρι πότε μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι μας;
Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως έως 6 και μηνών είναι λογικό το βρέφος να είναι μαζί μας. Αυτοί οι μήνες είναι οι πιο σημαντικοί για να αισθανθεί ασφάλεια μέσα του. Όταν νιώθει κοντά την μαμά και εκείνη ανταποκρίνεται άμεσα το μωρό μας, σιγά σιγά θα νιώθει πιο ήρεμο. Έπειτα το παιδί περνάει σε νέα στάδια ανάπτυξης που είναι σημαντικό για την εξέλιξή του να προσχωρήσει καθώς σιγά σιγά αποστασιοποιείται κάπως από την μητέρα του. Μέχρι και τον πρώτο χρόνο η σταδιακή απεξάρτηση από την μαμά και είναι πολύ σημαντική για την αυτονόμησή του. Βέβαια, θα υπάρξουν φορές σε αυτούς τους μήνες που μπορεί να ξυπνήσει ανήσυχο το βράδυ και τότε, μπορούμε να το κρατήσουμε μαζί μας εφόσον το ζητά και το διεκδικεί. Έτσι μας δείχνει πως το έχει ανάγκη.
Προσοχή όμως, μην γίνει αυτό συστηματικά!
2-4 ετών: Αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική, καθώς το μωρό μας δομεί μια συναισθηματική αυτονομία. Αυτή την περίοδο χρειάζεται να αισθανθεί και να βιώσει μια ενθάρρυνση από τους γονείς και ειδικά από την στο να είναι περισσότερο μόνο του.
4-6 ετών: Σε αυτή την ηλικιακή φάση, αρχίζουν τα απιδιά να έχουν πιο έντονες σκέψεις και φοβίες, λόγω των πολλαπλών ερεθισμάτων που έχουν γύρω τους και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να αντιδρούν σε κάτι που τα ενοχλεί. Οπότε, σε αυτή την περίοδο ενδέχεται να εμφανιστούν κάποιες δυσκολίες στον ύπνο
Τι συμβαίνει πίσω από το βραδινό ξύπνημα;
Οι κύριοι λόγοι που το παιδί ξυπνάει το βράδυ στον ύπνο του: Είναι μια συμπεριφορά που κυρίως υποδηλώνει άγχος (από την καθημερινότητα, από κάτι που άκουσε η είδε, κάτι που το ενόχλησε). Δεν αισθάνεται ασφάλεια και με αυτό εννοούμε πως μπορεί οι γονείς να λείπουν αρκετά και εκείνο να αισθάνεται ότι και το βράδυ μπορεί να μην είναι εκεί. Συντονίζονται με το συναίσθημα του γονιού. Πολλές φορές τα παιδιά μας μπορεί να «αντιδράσουν» σε μια δική μας κακή ημέρα ή ένταση που είχαμε για οποιοδήποτε λόγω και αυτό να επηρεάσει τον ύπνο του.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Το σημαντικό που θέλουμε είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας, σε κάθε ηλικία να νιώσει ήρεμο και ασφαλή. Αυτό θα επιτευχθεί με το να δώσουμε λίγο χρόνο να ηρεμήσει και την επόμενη ημέρα ενδεχομένως να κάνουμε μια συζήτηση για το τι το ενόχλησε. Όταν όμως επιτρέπουμε να κοιμάται το παιδί μαζί μας έτσι και δεν ακούμε ουσιαστικά τι το ενοχλεί και δεν στεκόμαστε σε αυτό, δεν του δίνουμε την δυνατότητα να το επεξεργαστεί και αν το διαχειριστεί και τέλος του περνάμε ένα διαφορετικό μήνυμα.
Σε βάθος χρόνο θα αποδυναμώνετε η εμπιστοσύνη στον εαυτό του μην μπορώντας να διαχειριστεί κάτι που το απασχολεί. Και η αιτία που τον αναστατώνει θα μένει εκεί.Έτσι όσο κουραστικό και δύσκολο να είναι, χρειάζεται οι μανούλες να δώσετε κάποια βράδια τον χρόνο ώστε να ηρεμήσει το παιδί μέχρι να καταφέρει να ξανά πάει στο κρεβατάκι του και αυτό να γίνει μια σταθερή αντιμετώπιση.
Σημαντικό!
Όποια και αν είναι η ηλικία του παιδιού είναι να βρούμε την πηγή άγχους. Τι είναι δηλαδή αυτό που το αναστατώνει και το ενοχλεί. Έπειτα ο τρόπος διαχείρισης προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία, αλλά και την δυσκολία που μπορεί να εμφανίσει το κάθε παιδί.
Πηγή: faysbook.gr
Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.