Έξαλλος ο Ιαβέρης με τους οδηγούς στα χιόνια – Το οργισμένο μήνυμά του

Έξαλλος ο Ιαβέρης με τους οδηγούς στα χιόνια - Το οργισμένο μήνυμά του

Ο έμπειρος οδηγός δίνει τις συμβουλές του για ασφαλή οδήγηση στο χιόνι.

Ο Τάσος Μαρκουίζος (Ιαβέρης), πρώην οδηγός αγώνων και εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης μίλησε στο newsit.gr εξηγώντας τι πρέπει να κάνουμε όσον αφορά στην οδήγηση και τα χιόνια. Για την ακρίβεια… τι δεν πρέπει να κάνουμε: Να οδηγούμε!

“Στα χιόνια δεν οδηγείς, κάθεσαι μέσα και τα θαυμάζεις από το τζάμι. Μια φορά στο τόσο που χιονίζει μπορείς και να μείνεις μέσα, γιατί η πρόσφυση που έχει ο παγωμένος δρόμος είναι μηδέν”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Κόλαφος ο Τάσος Ιαβέρης για την οδήγηση στα χιόνια!

Ο ίδιος συνεχίζει: “Αυτό που βλέπουμε, καμιά φορά, σε αγώνες ράλι, φοράνε πεντακόσια κασιά ανά λάστιχο και οι οδηγοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητέςκαι όχι παγκόσμιοι ανόητοι οι οποίοι νομίζουν ότι μπορεί να βγαίνουν στο δρόμο και να παίρνουν ρίσκα. Ξεγελιούνται με το λευκό περιβάλλον, αλλά ξεχνάνε τη βασική σκέψη που πρέπει να έχει ο καθένας μας.

Ο καθένας μας, στο σπίτι του, έχει να τον περιμένουν τα πιο λατρεμένα πρόσωπα, οι πιο ζεστές αγκαλιές. Δεν έχεις δικαίωμα, βγαίνοντας έξω, από ανοησία, να μαυρίσεις το τοπίο.

Αν είναι απόλυτη ανάγκη, τότε μπορεί να καλέσει ένα ταξί, να πάει στη δουλειά του με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα έχει τα κατάλληλα λάστιχα και αλυσίδες. Εκτός αν κάποιος έχει ένα ειδικό αυτοκίνητο, το οποίο φοράει ειδικά λάστιχα και έχει ειδικά συστήματα αντιολίσθησης, τετρακίνητο και οδηγεί πολύ σεμνά, σιγά και προσεκτικά.

Δεν υπάρχει τεχνική οδήγησης στο χιόνι. Παλιά έλεγαν ότι υπάρχει η τεχνική “κοτέτσι”, δηλαδή, όταν χιονίσει, “κάθομαι στα αυγά μου”. Δεν κάνω κοκορομαχίες για να μην τα κάνω ομελέτα.

Στους κεντρικούς δρόμους έχει πέσει αλάτι και εκεί μπορούμε να οδηγήσουμε. Πρέπει όμως να έχουμε μαζί μας τις αντιολισθητικές αλυσίδες γιατί, πέφτοντας ο ήλιος οι δρόμοι θα παγώσουν και το νερό που υπάρχει σε αυτούς να γίνει πάγος. Εκτός από τον παγετό, οι αλυσίδες χρειάζονται και στο χιόνι. Το χιόνι μόλις πατιέται σφίγγει και γίνεται γλιστερό και σπινιάρει το λάστιχο.

Έτσι όπως είναι το περιβάλλον αυτήν τη στιγμή στην Αττική, απαιτεί να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο. Με αυτή τη γλίστρα, αν πατήσεις φρένο και μπλοκάρει και πέσεις σε ένα πεζοδρόμιο και είναι δυο πιτσιρίκια και τα πάρεις σβάρνα, πες μου τι σημαίνει αυτό για τη ζωή σου, από εκεί και πέρα;“.

Πηγή: newsit

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.