Τρία tips που θα βοηθήσουν το μικρό σου να ξεπεράσει… τα Χριστούγεννα

Τρία tips που θα βοηθήσουν το μικρό σου να ξεπεράσει… τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη γιορτή των παιδιών, που θεωρούν πως είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου!

Τα πάντα είναι στολισμένα, τα δώρα… ρέουν από φίλους και συγγενείς και η αργία που τα κρατάει μακριά από το σχολείο μοιάζει με “ευλογία”! Αν σε αυτά προσθέσεις το γεγονός πως διασκεδάζουν και περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, τότε έχεις το τέλειο πακέτο! Η προετοιμασία, λοιπόν, για τις γιορτές ξεκινά πολύ καιρό πριν, με τα λαμπάκια στο δέντρο να ανάβουν, οι κάλτσες του Άι Βασίλη να κρεμιούνται στο τζάκι και οι πολύχρωμες μπάλες με τις γιρλάντες να βρίσκουν την θέση τους σε κάθε γωνιά του σπιτιού! Η προσμονή, επομένως, των παιδιών για τις γιορτές είναι πολύ μεγάλη και εντείνεται όσο περισσότερο πλησιάζουμε σε αυτές! Και ξαφνικά, μέσα σε μια στιγμή, περνούν και… πίσω δεν γυρνούν! Και τότε είναι που βλέπεις να “ζωγραφίζεται” στα πελώρια αθώα ματάκια τους αυτή η γνώριμη μελαγχολία!

Επειδή, λοιπόν, κανένα παιδί, ποτέ, σε καμία ήπειρο, δεν ένιωσε πως οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν αρκετές, η στεναχώρια τους που αναγκάζονται να αποχωριστούν αυτή την χαρούμενη διάθεση και να επιστρέψουν στους καθημερινούς ρυθμούς, μπορεί να αποδειχθεί… ζόρικη κατάσταση. Γι’ αυτό και παρακάτω μπορείς να δεις τρεις τρόπους που θα βοηθήσουν τα μικρά σου να ξεπεράσουν… τα Χριστούγεννα!

Tip #1: Κράτησε “ζωντανό” το χαρούμενο κλίμα στο σπίτι
Τα παιδιά χρειάζεται να κάνουν θετικές και χαρούμενες σκέψεις! Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεις τρόπους να τα κάνεις να εκτιμήσουν και άλλα πράγματα, που είτε έγιναν κατά την διάρκεια των γιορτών, είτε πρόκειται να έρθουν από εδώ και πέρα! Υπενθύμιζέ τους τακτικά πόσο ωραία περάσατε όταν κάνατε εκείνη την χριστουγεννιάτικη βόλτα στα μαγαζιά, όταν σπάσατε όλα τα μπαλόνια στην αλλαγή του χρόνου ή το χριστουγεννιάτικο πάρκο που επισκεφτήκατε! Επίσης, συνέχισε να τους θυμίζεις πως η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς δεν τελειώνει ποτέ και πως μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν ή να δέχονται δώρα! Για αυτό το σκοπό, μπορείτε να επιλέξετε μαζί μερικά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια, να τα αμπαλάρετε και να τα δωρίσετε σε κάποιο παιδικό Οργανισμό ή ΜΚΟ. Τέλος, μπορείτε από τώρα να ξεκινήσετε να μετράτε τις ημέρες μέχρι την επόμενη μεγάλη γιορτή, όπως είναι οι Απόκριες ή το Πάσχα, ώστε να έχουν κάτι εξίσου χαρούμενο να περιμένουν!

Tip #2: Δημιούργησε ξεχωριστές γιορτινές ημέρες
Μπορείς πολύ εύκολα να ξαναφέρεις πίσω το χαμόγελο στα χείλη των μικρών σου, αν τα προετοιμάσεις από τώρα για τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα κάνετε παρέα! “Καθάρισε” την ατζέντα σου, βρες κάποιες ημέρες του Ιανουαρίου ή και επόμενων μηνών, που δεν έχεις υποχρεώσεις και “βαφτίστε” κάποιες ημέρες γιορτή! Μπορεί να είναι η “Ημέρα που κοιμόμαστε όλοι στο σαλόνι” ή η “Ημέρα που κάνουμε πειράματα χημείας στην κουζίνα” ή ακόμη και η “Μέρα που κοιμόμαστε αργά”! Έτσι τα μικρά θα έχουν κάτι χαρούμενο να περιμένουν, χωρίς να νιώσουν ότι την διασκέδαση την πήρε μαζί του ο… παλιός ο χρόνος!

Tip #3: Μίλησε μαζί τους
Είναι αναγκαίο για τα παιδιά να νιώθουν πως μπορούν να μιλήσουν μαζί σου και να τα κατανοήσεις! Δεν πρέπει να ακυρώνεις όσα νιώθουν και να τα προσπερνάς, εκλογικεύοντας τις καταστάσεις με αντιδράσεις του τύπου “του χρόνου πάλι” και “για τόσο ήταν, μην κάνεις έτσι”! Εκείνο, όμως, που μπορείς να κάνεις αντ’ αυτού είναι να τους υπενθυμίζεις όλα τα ωραία που έρχονται! Κάτι ξεχωριστό που θα κάνετε παρέα, κάτι διασκεδαστικό, όπως η παράσταση που θα δείτε την άλλη εβδομάδα ή η εκδρομή που οργανώσατε στα χιόνια! Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια όταν σου μιλάνε και να κατανοήσουν πως το πιο μαγικό χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων είναι πως έρχονται μια φορά το χρόνο για να τα γιορτάζουμε τόσο χαρούμενα και ευτυχισμένα!

Πηγή: tlife.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.