Ρεκόρ εσόδων: 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία

Ρεκόρ εσόδων: 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία

Από ρυθμίσεις οφειλών, κατασχέσεις λογαριασμών και αδήλωτα εισοδήματα τα περισσότερα έσοδα.

 

Άμεσοι  φόροι εισοδήματος και έμμεσοι φόροι (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ) που δεν εξοφλήθηκαν στην ώρα τους από εκατομμύρια φορολογούμενους  με αποτέλεσμα να καταστούν ληξιπρόθεσμοι  αποτέλεσαν και για το 2018 την κύρια “δεξαμενή”  για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων από τις εφορίες μέσω διάφορων  ευνοϊκών ρυθμίσεων (100 δόσεις, πάγια ρύθμιση 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων), κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών  και της ρύθμισης για την  οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων  παρελθόντων ετών.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων  η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων)  να εισπράξει μόνον το  11μηνο του 2018 (Ιανουάριος-Νοέμβριος του 2018)  περί τα 5 δις ευρώ πετυχαίνοντας ρεκόρ φορολογικών εισπράξεων για την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ το ποσό των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες ) αναμένεται να φτάσει η  ακόμη και να ξεπεράσει για ολόκληρο το 2018  τα 6 δισ. ευρώ.

Με βάση  τις αυξημένες εισπράξεις φορολογικών εσόδων  παρελθόντων οικονομικών  ετών  από ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, γίνεται αντιληπτό ότι  ουσιαστικά   την παρτίδα του προϋπολογισμού του κράτους και την επίτευξη  του υπερπλεονάσματος «έσωσαν» και  φέτος(όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια) κυρίως τα φορολογικά έσοδα που δεν προέρχονται  από τις εμπρόθεσμες φορολογικές εισπράξεις  του  τρέχοντος έτους  αλλά από ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) Παρελθόντων Οικονομικών  Ετών (ΠΟΕ) αλλά και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν  το 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ το 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος 2018) εισπράχθηκαν 2,730 δισ. ευρώ από το στοκ  παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και 2.251 δις ευρώ  από “φρέσκα”, δηλαδή ληξιπρόθεσμα που δημιουργήθηκαν εντός του 2018.

Η αύξηση από τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία αποδίδεται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους της φορολογικής διοίκησης  που υποχρεώνουν  χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες να εξοφλούν εφάπαξ  η σε δόσεις τα χρέη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2014  εισπράχθηκαν μόλις 1,5 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, από την επόμενη χρονιά άρχισε το ράλι των υψηλών εισπράξεων…Το 2015(χάρις και στη ρύθμιση των 100 δόσεων) οι εισπράξεις έφτασαν τα 3,9 δισ., το 2016 τα 5,2 δις και το 2017 τα 5,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά  τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυτά αυξήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο κατά 857 εκατ. ευρώ και από τη αρχή του 2018  αγγίζουν πλέον τα 10 δισ. ευρώ.

Συνολικά μαζί με τα παλαιότερα χρέη  αριθμούν πλέον 103 δισ. ευρώ (συν 80 δισ. προσαυξήσεων),ενώ οι οφειλέτες τους είναι 4,2 εκατ. φορολογούμενοι.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.