Όλες οι πληροφορίες για τις νέες ταυτότητες

Όλες οι πληροφορίες για τις νέες ταυτότητες

Ο τρόπος αντικατάστασης των παλαιών με τις καινούριες και κάθε χρήσιμη συμβουλή.

Έπειτα από τρία χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων για το πώς θα είναι οι νέες αστυνομικές ταυτότητες, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φαίνεται πως η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία.  Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χρήση ψηφιακού δακτυλικού αποτυπώματος, παράλληλα με το τσιπάκι και τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχει η ταυτότητα, η οποία θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Ο διαγωνισμός για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει μέσα στο 2019. Επίσημες ενημερώσεις θα υπάρξουν από την ΕΕ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που θα κατασκευάσει τις ταυτότητες θα αναλάβει και συνολικά 11 δημόσια έγγραφα που απαιτούν υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας. Για τις νέες ταυτότητες στην Ελλάδα έχει δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δελτία ταυτότητας παλαιού τύπου, τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 127/1969, αντικαθίστανται υποχρεωτικά, εντός διαστήματος πέντε (5) ετών από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13, ως εξής :

α. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Α έως και Ε, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

β. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Ζ έως και Κ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών, από το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης περίπτωσης.

γ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Λ έως και Ο, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (β).

δ. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Π έως και Σ, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (γ).

ε. Δελτία με πρώτο γράμμα επωνύμου κατόχου από Τ έως και Ω, αντικαθίστανται εντός δώδεκα (12) μηνών από το πέρας της προθεσμίας της περίπτωσης (δ).

Μέχρι την αντικατάστασή τους, τα ως άνω δελτία θεωρούνται ισχυρά. Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους παύει μετά το πέρας διαστήματος πέντε (5) ετών, από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 13.

Νέες αστυνομικές ταυτότητες

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.