Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα ναρκεμπόρων – Κατασχέθηκαν 176 κιλά κοκαΐνης

Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα ναρκεμπόρων - Κατασχέθηκαν 176 κιλά κοκαΐνης

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται δύο επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος.

Διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση που μετέφερε διά θαλάσσης με εμπορευματοκιβώτια, μέσω εμπορικών εταιρειών, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Νότιο Αμερική και ηρωίνης από την Ασία προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (Γραφείο DEA της Πρεσβείας ΗΠΑ των Αθηνών), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή και του ΣΔΟΕ.

H σπείρα δρούσε έναν χρόνο κρύβοντας τα ναρκωτικά σε φορτία με ψάρια και μπανάνες. Το τελευταίο, μοιραίο φορτίο για το κύκλωμα, είχε τοποθετηθεί σε εμπορευματοκιβώτιο με ψάρια.

Συνελήφθησαν στην Ελλάδα τέσσερα άτομα, από τα οποία δυο Έλληνες, ένας υπήκοος Κίνας και ένας υπήκοος Τουρκίας, και στο Εκουαδόρ ένας υπήκοος Εκουαδόρ, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 176 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, πριν ξεκινήσει με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και 1 κιλό και 282 γραμμάρια κοκαΐνης στην Ελλάδα προοριζόμενα για διακίνηση στην εγχώρια αγορά.

Κατασχέθηκαν επίσης ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τα χρηματικά ποσά των 118.231 ευρώ, 1.000.000 Ιρανικά ριάλ, 400 Ουγγρικά φιορίνια και 100 κορώνες Τσεχίας, καθώς και μηχανές καταμέτρησης χρημάτων.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται δύο επιπλέον αλλοδαποί, ηλικίας 34 και 38 ετών, μέλη του κυκλώματος.

Για την αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη διεθνής αστυνομική συνεργασία και εντατική ανταλλαγή πληροφοριακών δεδομένων, ενώ αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα και δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» των εμπλεκομένων.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, η χώρα μας αποτελούσε, κατ’ επιλογή της οργάνωσης, κέντρο “επιχειρηματικής” δραστηριότητας, εισαγωγής εμπορικών προϊόντων από την Ν. Αμερική και την Ασία, τα οποία αποτελούσαν “καμουφλάζ” για την ευχερή και απρόσκοπτη εισαγωγή των ναρκωτικών στη χώρα μας, ως πρώτο σημείο εισόδου τους στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τους διακριτούς ρόλους που είχαν τα μέλη της, φαίνεται ότι ο 34χρονος αναζητούμενος αλλοδαπός ήταν ο διευθύνων την οργάνωση σε διεθνές επίπεδο, με άμεσους συνεργάτες του τον 74χρονο Έλληνα και τον 48χρονο αλλοδαπό, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι στην Ελλάδα, με τον συντονισμό, έλεγχο και διεκπεραίωση της μεταφοράς των ναρκωτικών. Ο 40χρονος αλλοδαπός μαζί με τον 38χρονο αναζητούμενο αλλοδαπό, ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά και παράδοση των χρηματικών πόρων που απαιτούντο για τη χρηματοδότηση της εκάστοτε μεταφοράς ναρκωτικών.

Τα 176 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ, θα παραλαμβάνονταν στο λιμάνι του Πειραιά, από τα μέλη του κυκλώματος στην Ελλάδα, μέσα σε ειδικά μετασκευασμένα εμπορευματοκιβώτια, με νόμιμο φορτίο ψαριών.

Από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης, σε συνδυασμό με τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των ναρκωτικών και την επαγγελματική κατάρτιση και υποδομή που διέθεταν, οι αστυνομικοί οδηγούνται στην εκτίμηση ότι τα προσδοκώμενα παράνομα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνουν τα 5.000.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κυρία ανάκριση.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.