Περιγραφή σοκ για τις συνθήκες στα ελληνικά hot spots: «Ούτε στην Αφρική»

Περιγραφή σοκ για τις συνθήκες στα ελληνικά hot spots: «Ούτε στην Αφρική»

Τις εμπειρίες ενός μέλους του Ερυθρού Σταυρού από τα ελληνικά κέντρα προσφύγων παραθέτει η Der Standard.

Οι σχολιαστές στρέφουν την προσοχή τους στο πεδίο του προσφυγικού στην Ελλάδα. Αφορμή είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταλύματα στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει η DW, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard κάνει λόγο για φόβο εξαιτίας του κρύου στα ελληνικά hot spots, επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός μέλος του Ερυθρού Σταυρού που βρέθηκε στην Ελλάδα βλέποντας εκ του σύνεγγυς τις δυσχέρειες που επικρατούν εκεί.

«Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ είχε δει καταυλισμούς όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές μόνο κατά την εργασία του στην Αφρική. Ο συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού συνάντησε τέτοιες συνθήκες τους προηγούμενους δύο μήνες πιο κοντά (σ.σ. συγκριτικά με την Αφρική): Στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο εξακολουθούν εν μέρει να ζουν σε σκηνές, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στη χώρα πέφτει κατά τόπους κοντά το μηδέν αυτήν την περίοδο. ‘Λυπηρές’ χαρακτηρίζει ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς», όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οργανώσεις αρωγής και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για μια χειμερινή κρίση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 12.500 ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα σε σκηνές και κοντέινερ που δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο λέγεται ότι φιλοξενούν τριπλάσιο του προβλεπόμενου βάσει χωρητικότητας αριθμό ατόμων. Στους καταυλισμούς επικρατούν σύμφωνα με βοηθούς ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ καταγράφονται και επανειλημμένα κρούσματα βίας».

Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που τού εκμυστηρεύτηκαν ότι «θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.