Μειώνεται η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Μειώνεται η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οι έμποροι πετρελαιοειδών προσβλέπουν τώρα σε μια αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η μέση πανελλαδική τιμή και του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο –ή περίπου 10% στην τιμή λιανικής- με αποτέλεσμα να επανέλθει κοντά στα επίπεδα που έκλεισε η περυσινή σεζόν.

Για την τιμή του 1,063 ευρώ ανά λίτρο, ο Έλληνας καταναλωτής δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο κλαμπ των χωρών με το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης, στο οποίο ανήκουν επίσης η Δανία (1,324 ευρώ ανά λίτρο), η Ουγγαρία (1,237 ευρώ ανά λίτρο), η Ιταλία (1,25 ευρώ ανά λίτρο), η Πορτογαλία (1,161 ευρώ) και η Ολλανδία (1,078 ευρώ) όπως επίσης και η Σουηδία (με 1,15 ευρώ). Τουλάχιστον, δεν υπάρχει πλέον η μέση πανελλαδική τιμή του 1,17 ευρώ που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα η τιμή ήταν απαγορευτική, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση δεν ξεκαθάριζε τι θα κάνει με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αλλά και τις σχετικά καλές καιρικές συνθήκες, συνέβαλαν στο να παραμείνουν οι πωλήσεις σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα ακόμη και από τα αντίστοιχα περυσινά.

Οι έμποροι πετρελαιοειδών προσβλέπουν τώρα σε μια αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τους ακόλουθους τέσσερις λόγους:

  1. Η διεθνής τιμή έχει υποχωρήσει αισθητά και –προς το παρόν τουλάχιστον- δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σε αυτή την τάση. Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή ανερχόταν στα 1,052 ευρώ ανά λίτρο ενώ στην Αττική σε αρκετά πρατήρια «έσπασε» προς τα κάτω ακόμη και η τιμή του ενός ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δελτίο, στο οποίο αποτυπώθηκε η φετινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυτό της 19ης Οκτωβρίου και τότε η μέση πανελλαδική τιμή έφτασε στα 1,145 ευρώ. Ουσιαστικά, η τιμή των 1.000 λίτρων έχει υποχωρήσει κατά περίπου 100 ευρώ.
  2. Η κυβέρνηση αποφασίζει μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες να ξεκαθαρίσει επιτέλους τα σχέδιά της όσον αφορά στην επιδοματική πολιτική της θέρμανσης. Καταρχήν, μέχρι το τέλος του χρόνου θα διανεμηθεί ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα, το οποίο θα δοθεί στους κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας. Η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων θα γίνει αυτόματα ενώ δικαιούχοι θα είναι όσοι πληρούν τα γεωγραφικά κριτήρια που θα τεθούν (σ.σ αναμένεται να είναι δικαιούχοι οι κάτοικοι των περιοχών που ανήκουν στην λεγόμενη Α’ ζώνη) υπό την προϋπόθεση ότι πήραν και πέρυσι επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κάτι που σημαίνει ότι είχαν αγοράσει «μαύρο χρυσό» από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 πληρώντας ταυτόχρονα τα εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Οι τράπεζες έχουν μπει και φέτος στο παιχνίδι της τόνωσης της ζήτησης προσφέροντας τη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ακόμη και σε εννέα άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Έτσι, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζεται το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα της έλλειψης ρευστότητας.
  4. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται καθώς μπαίνουμε στην «καρδιά» του χειμώνα. Έτσι, όσοι ανέβαλαν μέχρι τώρα την απόφαση για αγορά πετρελαίου, τώρα θα αρχίσουν να το σκέφτονται περισσότερο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.