Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια δομή που πιστεύουν ότι την χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για την απόσταξη στο μοναστήρι Lindores Abbey στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πρώτη διαδικασία απόσταξης του ουίσκι πραγματοποιήθηκε στο μοναστήρι το 1494, σύμφωνα με διάφορες αναφορές που ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες.
Η κληρονομιά του ουίσκι του μοναστηριού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με το Distillery Abbey Lindores, που είναι ένα λειτουργικό αποστακτήριο, να έχει διατηρήσει την αρχική πέτρινη κατασκευή του μοναστηριού.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ότι τα χαρακτηριστικά της δομής που ανακάλυψαν είναι χαρακτηριστικά των παραδοσιακών κλιβάνων της μεσαιωνικής εποχής.
Τα κατάλοιπα που ανακάλυψαν είναι σύμφωνα με τις πρακτικές βρασμού και απόσταξης της εποχής. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ίχνη κριθαριού, βρώμης και σιταριού που χρονολογούνται από τη μεσαιωνική εποχή. Η πέτρινη δομή εντοπίστηκε δίπλα στον τόπο της αρχικής αποθήκης σιτηρών, υποδηλώνοντας ότι ο σπόρος ήταν απαραίτητος για τη λειτουργία του αποστακτήριου.
Ακόμα και σήμερα, ένα ουίσκι πρέπει να παράγεται σε αποστακτήριο από νερό και βύνη κριθαριού (στα οποία μπορούν να προστεθούν μόνο ολόκληρα τμήματα άλλων σιτηρών, όπως αραβόσιτος ή σίκαλη).