Τρεις ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ η Αθήνα προχωρώντας σε άτυπο απολογισμό των συνομιλιών μιλά για «αποκατάσταση των σχέσεων σε νέα δεδομένα».
Μπορεί, όμως, κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, ειδικά όταν τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών μοιάζουν τόσο αποκλίνοντα;
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην διατηρεί καλές σχέσεις με μια μεγάλη δύναμη όπως είναι η Ρωσία. Αυτό, όμως, δεν είναι μονόπλευρο, όπως έγινε αντιληπτό και από την κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα-Πούτιν. Ούτε το Κρεμλίνο μπορεί να αγνοήσει την Ελλάδα στα Βαλκάνια, ακόμα και αν διαφωνεί με την εκάστοτε πολιτική της.
Το νέο κεφάλαιο, λοιπόν, στις ελληνορωσικές σχέσεις μοιάζει να στηρίζεται στις παραπάνω εκατέρωθεν παραδοχές. Μπορεί στην παρούσα φάση, οι δύο χώρες να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις με αντικρουόμενες ατζέντες, όμως, καμία από τις δύο δεν επιθυμεί την όξυνση των αναπόφευκτων αντιθέσεων. Κατά πολλούς, αυτό είναι και το «ζουμί» που βγαίνει από την πρωθυπουργική επίσκεψη στη Μόσχα.
Διαφωνούν στις απελάσεις αλλά τους «ενώνουν πολλές προοπτικές»
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν με τo ζήτημα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους εμποδίσει να πάνε παρακάτω. Εξάλλου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους «ενώνουν πολλές προοπτικές». Στη γλώσσα τον αριθμών πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός. Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.
Προβληματισμός της Αθήνας για τα εξοπλιστικά της Τουρκίας
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας. Από την άλλη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία. Η πλευρά της Αθήνας αναφέρει ότι πρώτη φορά μπήκε τόσο ανοικτά θέμα Τουρκίας και εξοπλιστικών και έγινε ανταλλαγή απόψεων.
Επίσης, τέθηκε και το ζήτημα της «στρατικοποίησης της Κύπρου», με την Αθήνα να αναλαμβάνει το ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας. Λέγεται ότι, μετά από συνεννόηση, Κύπρος και Ελλάδα διαμήνυσαν ότι το θέμα πρέπει να λήξει. Πολλοί, όμως, υποστηρίζουν πως παρά της διπλωματικές αβρότητες Τσίπρα-Πούτιν, ο εναγκαλισμός Πούτιν-Ερντογάν ωθεί το Κρεμλίνο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, πόσο μάλλον όταν η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν προσδεθεί ακόμα περισσότερο στο αμερικανικό άρμα.