Σήμερα τα παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος… Κάθε παιδί αναρωτιέται για τον τρόπο που έρχονται τα μωρά στον κόσμο, ειδικά όταν είναι 5 ή 6 ετών. Είναι βέβαιο πως έχετε διάθεση να συζητάτε με το παιδί σας και να απαντάτε σε κάθε του ερώτημα, όμως δεν είναι όλες οι στιγμές ίδιες, ειδικά όταν το θέμα είναι ευαίσθητο ή δεν είστε προετοιμασμένοι για τη σχετική συζήτηση.
Γι’αυτό αν το παιδί σας πιάσει… αδιάβαστους, μην διστάσετε να πείτε: ”Έχεις απόλυτο δίκιο που με ρωτάς, όμως τώρα δεν μπορώ να σου απαντήσω γιατί δεν είμαι προετοιμασμένη. Θέλεις να τα πούμε το απόγευμα;” ή ”Θέλω πολύ να κουβεντιάσουμε γι’αυτό που με ρωτάς, όμως τώρα πρέπει να ασχοληθώ με τη μαγειρική γιατί αλλιώς θα πεινάσουμε το μεσημέρι. Μετά θα έχω όλο το χρόνο που χρειάζεται για να συζητήσουμε ό,τι θέλεις”.
Συνήθως η συζήτηση ξεκινά από το κλασικό ερώτημα των παιδιών: ”Μαμά πώς γεννιούνται τα παιδιά;”. Μόλις το παιδί εκφράσει αυτή την απορία μπορείτε να το ρωτήσετε τι πιστεύει για το θέμα. Από την απάντησή του θα καταλάβετε αν ξέρει κάτι ή δεν ξέρει τίποτα, οπότε θα συνεχίσετε ανάλογα την κουβέντα.
Πάντως, η κλασική επίσης απάντηση είναι πως τα παιδιά τα γεννούν οι μαμάδες, ζουν για 9 μήνες μέσα στην κοιλιά της και πως όταν είναι έτοιμα γεννιούνται με τη βοήθεια του γιατρού.
Η επόμενη συχή ερώτηση αφορά στον τρόπο που έρχονται τα παιδιά στον κόσμο. Η απάντησή σας μπορεί να συμπεριλάβει και τη φυσιολογική γέννα και την καισαρική. Πείτε δηλαδή πως υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί να γεννηθεί ένα μωράκι: στον πρώτο το γεννητικό όργανο της μαμάς μεγαλώνει οπότε το μωράκι βγαίνει μέσα από εκεί, και στο δεύτερο, ο γιατρός κάνει μια τομή στην κοιλιά της μαμάς – χωρίς αυτή να πονάει – και έτσι το μωρό έρχεται στον κόσμο.
Οι ερωτήσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά ή έπειτα από μερικές εβδομάδες ή και μήνες και θα είναι πάλι ανάλογες με την ηλικία του παιδιούQ ”Πώς βρέθηκα μέσα στην κοιλιά;”, είναι η πρώτη πιθανή ερώτηση που μπορεί να ακούσετε. Η απάντηση ας είναι ειλικρινής και όσο πιο απλή γίνεται: ”Ένα μικρό κύτταρο του μπαμπά που το λέμε σπερματοζωάριο ενώνεται με ένα μικρό κύτταρο της μαμάς που το λέμε ωάριο. Τα δύο αυτά κύτταρα, ενωμένα πια, μεγαλώνουν και σιγά-σιγά σχηματίζουν την ανθρώπινη ζωή”.
Η συζήτηση και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί και πάλι από την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού.