Ανατροπή στην ανατροπή και «θρίλερ» με την αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή – Οι τελευταίες εξελίξεις

Ανατροπή στην ανατροπή και «θρίλερ» με την αποφυλάκιση του γνωστού ενεχυροδανειστή - Οι τελευταίες εξελίξεις

Η αρμόδια εισαγγελέας δεν έχει πει ακόμα το «ναι» στην ανάκληση των ενταλμάτων κράτησης των οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού.

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων στην υπόθεση της λαθρεμπορίας, οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της ανάκλησης των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης τους. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς έχει ζητήσει την ανάκληση της προσωρινής τους κράτησης, η αρμόδια εισαγγελέας δεν έχει πει το «ναι».

Οι κατηγορούμενοι παραμένουν κρατούμενοι και δεν αποκλείεται στην περίπτωση που δεν δοθεί άμεσα λύση οι συνήγοροι υπεράσπισης τους να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση τους, καταθέτοντας προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας την άρση της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους. Σε αυτή την περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση σύμφωνα με πηγές από το χώρο της δικαιοσύνης  αποτυπώνει τη νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση.

Η μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των 63 κατηγορουμένων, καθώς η ανακρίτρια ζήτησε την ανάκληση των διατάξεων με τις οποίες πήραν το δρόμο για τη φυλακή οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός, από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενεχυροδανειστής.

Η υπόθεση εξελίχθηκε σε φιάσκο, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, αφού τελικά έγινε αποδεκτός ο νομικός ισχυρισμός που προέβαλαν από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι των κατηγορουμένων σύμφωνα με τον οποίο δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας καθώς δεν υπόκειται σε δασμούς ή φόρους η τυχόν εξαγωγή χρυσού σε εξωκοινοτική χώρα, όπως η Τουρκία.

Η δικαστική λειτουργός απευθύνθηκε στην ΑΑΔΕ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, της απέστειλε έγγραφα που αφορούν ανάλογες υποθέσεις το 2013 και το 2015, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού  από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή  παράβαση του άρθρου 147 παρ5 το νόμου 2960/2001 και μόνο εφόσον πρόκειται για εμπορικό χρυσό».

Μετά από αυτή την εξέλιξη η ανακρίτρια με έγγραφος της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητεί την άρση της προσωρινής κράτησης των κρατουμένων. Στο επίμαχο έγγραφο αναφέρεται :

«Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειωθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω.

Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.