Τέσσερις φορολογούμενοι «φούσκωσαν» τα χρέη στην εφορία κατά σχεδόν 1 δισ.

Τέσσερις φορολογούμενοι «φούσκωσαν» τα χρέη στην εφορία κατά σχεδόν 1 δισ.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στη διάρκεια αυτού του μήνα προστέθηκαν περίπου 500.000 νέοι οφειλέτες στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ, που αριθμεί 4.312.395 φορολογούμενους.

Μήνα με το μήνα επιβεβαιώνεται στα επίσημα στοιχεία η αίσθηση της φορολογικής κόπωσης και της υπερφορολόγησης, την οποία ανέδειξε και η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αφορμή την «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα νέα στοιχεία από την ΑΑΔΕ ήρθαν για να επιβεβαιώσουν την προ ημερών ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, αποκαλύπτοντας ότι τον Σεπτέμβριο, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασαν τα 103 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν οι προσαυξήσεις, μιλάμε για ένα «βουνό» που ξεπερνά, πλέον, τα 185 δισ.  ευρώ.

Μέσα σε ένα μήνα, οι οφειλές «φούσκωσαν» κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας από την αρχή του έτους στα 7,838 δισ. ευρώ. Μόνο παρήγορο για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι αυτή η μηνιαία «έκρηξη» οφείλεται μόνο κατά 510 εκατ. ευρώ σε οφειλές από φόρους. Το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμο χρέος δημιουργήθηκε από 4 φορολογούμενους από μη φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα, δάνεια κ.λ.π.).

Σημειωτέον ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου «φωτογραφίζουν» τα ληξιπρόθεσμα την 1η Σεπτεμβρίου, άρα δεν έχουν ενσωματωθεί οι οφειλές από την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ και τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι στη διάρκεια αυτού του μήνα προστέθηκαν περίπου 500.000 νέοι οφειλέτες στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ, που αριθμεί 4.312.395 φορολογούμενους. Όσον αφορά, δε, στις κατασχέσεις, μετά από την… εκεχειρία του καλοκαιριού, είχαμε 5.000 επιπλέον φορολογούμενους που έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Συνολικά, από την αρχή του έτους περίπου 100.000 οφειλέτες έχουν νιώσει το… χάδι των κατασχέσεων.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είναι οι οφειλές της Εφορίας και συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Αν και καταγράφεται μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο, με τη συμπλήρωση του 3ου τριμήνου, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 881 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.