Γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει την πρώτη δόση

Kαμία ένσταση από τους Ευρωπαίους - Μη περικοπή συντάξεων αποφασίζει το Euro Working Group

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Τον κίνδυνο να χάσει η Ελλάδα την πρώτη δόση της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα λόγω καθυστερήσεων στο ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων επεσήμαναν πηγές στο Reuters.

Βάσει της συμφωνίας της Αθήνας με τους πιστωτές της περίπου 4,8 δισ ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών κρατών μελών της ευρωζώνης πρόκειται να επιστραφούν με εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αλλά η επιστροφή αυτή έχει συνδεθεί με τις επιδόσεις της Ελλάδας μετά τη λήξη του μνημονίου ως ένα κίνητρο προς την Αθήνα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ αναμενόταν για τον Δεκέμβριο. «Η Κομισιόν στην αναφορά της για ητν ενισχυμένη εποπτεία που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφερθεί αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε πηγή στο πρακτορείο. «Κι αυτό ίσως καθυστερήσει την πρώτη δόση», πρόσθεσε σημειώνοντας πως καταγράφονται καθυστερήσεις και στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωση την καθυστέρηση της καταβολής στη δόση λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να συγκεντρώσει δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόνον 700 εκ. ευρώ.

Χουλιαράκης: Αναμενόμενο, η πρώτη έκθεση της ΕΚΤ είναι 31/12

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Και προσθέτει, «είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.