Βάζει… χέρι στις θυρίδες το υπουργείο Οικονομικών – Κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο

Βάζει... χέρι στις θυρίδες το υπουργείο Οικονομικών - Κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο

Οι τραπεζικές θυρίδες μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προωθεί νομοθετική διάταξη με την οποία θα ανοίγουν απροειδοποίητα και θα κατάσχεται το περιεχόμενο για χρέη στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» την Τρίτη, η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο που θα αφορά ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα. Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει τη δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων εάν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως ανεπίδεκτη εισπράξεως. Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.

Με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και η δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή θα είναι τα πολύτιμα αντικείμενα που θα κατάσχονται.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου 220.000, δηλαδή το 70%. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη και διατάξεις για την αύξηση του ορίου δαπάνης με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Τα ποσοστά είναι σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Στο τραπέζι είναι η αύξηση σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα. Επίσης θα προβλέπεται η  μείωση στα 300 ευρώ (από τα 500 ευρώ) του ποσού πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα. Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.